Na teritorije niške Palilule proglašena vanredna situacija

Naselje 9. maj
Naselje 9. maj

Štab za vanredne situacije Grada Niša doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Gradske opštine Palilula, zbog zdravstvene ugroženosti stanovništva usled neispravnosti pijaće vode.

Na ovakvu odluku gradski Štab za vanredne situacije odlučio se na zahtev opštine Palilula, a nakon što je izveštaj Instituta za javno zdravlje pokazao da je voda u Gabrovcu, Donjem Vlasu, Krušcu i Vukmanovu, neispravna za piće.

Vanredna situacija trajaće sve dok se ne uklone uzroci zbog kojih je i proglašena, odlučeno je na današnjoj sednici Štaba. Podsetimo treutno je na snazi i vanredna situacija u Gradskoj opštini Niška Banja zbog neispravnosti osam sesokih vodovoda. 

Ovde pogledajte gde se nalaze cisterne sa pijaćom vodom.

Obaveza Gradske opštine Palilula za vreme trajanja vanredne situacije je da redovno kontroliše ispravnost vode za piće.

Gradski štab angažovao je i 30 radnika JKP Mediana za punjenje 2000 džakova sa peskom, koje će na ugrožena područja u Naselju 9.maj, prevoziti radnici Naisusa i Mediane, a pomoć će pružiti i 30 pripadnika Vojske Srbije.

Biće angažovane i dodatne tri pumpe iz „Šinvona“ i postavljene na pumpnoj stanici kod KPZ-a.

Foto: D.Vidojković

„Za saniranje posledica poplava u Naselju 9.maj, po ovoj uredbi, angažovaće se svi raspoloživi kapaciteti javnokomunalnih preduzeća, građevinske operative, resursi kompanija ustanova i organizacija koje se nalaze na ugroženoj teritoriji, pripadnici Vojske i policije, zdravstvene ustanove. Uprava Gradske opštine Palilula je uvela stalno dežurstvo radi nadzora i pomoći stanovništvu“, kaže predsednik GO Palilula, Aleksandar Ždrale.

Stručno-operativni tim i predstavici Grada i opštine Palilula su na terenu kako bi predložili dodatne mere radi prevazilaženja problema u poplavljenom području atara Novog Sela.

Podsetimo, tokom vikenda ustanovljeno je da do poplava u Naselju 9. maj dolazi zbog loše urađenih kolektorskih izvoda i da su najteže pogođene ulice Ratarska i dr Save Petrovića kao i deo industrijske zone u blizini naselja.

„U narednih nekoliko meseci završićemo projekat atmosferske kanalizacije kako bi sledeće godine problem poplava i izlivanja podzemnih voda bio u potpunosti rešen“, rekao je gradonačelnik Niša nakon obilaska poplavljenog područja u Naselju 9. maj.

U postojećim uslovima jedino trenutno rešenje je otpušivanje postojećih izvodnih kanala i korišćenje pumpi za odvod vode. Sanacija poplavljenog područja u ovom naselju je u toku, a jutros je prema rečima očevidica došlo do pobune stanovnika kada su videli da će se bušiti zemlja ispod železničke pruge zbog čega je pozvana i niška policija.