Pobednici finala Frankofone pesme 2018: Irina, Natalija i Aleksa oduševili žiri i publiku

Pobednici Frankofone pesme: Natalija, Irina i Aleksa
Pobednici Frankofone pesme: Natalija, Irina i Aleksa

Petnaestoro najlepših frankofonih glasova Srbije se tokom proteklog vikenda pred punom salom Narodnog pozorišta u Nišu borilo za pobedu na 15. po redu takmičenju za Frankofonu pesmu.

Prvo mesto u juniorskoj kategoriji osvojila je Nišlijka Irina Filipović, u seniorskoj Natalija Lazić iz Beograda, a nagradu publike, zahvaljujući najvećem broju glasova na Facebook-u, osvojio je Aleksa Žikić iz Kladova.

Irina koja, se publici predstavila pesmom „Ma philosophie“ (Amel Bent), osvojila je put u Tunis za dve osobe.

Natalija, koja je izvela numeru „Il me dit que je suis belle“ (Patricia Kaas), osvojila je put u Pariz za dve osobe.

Aleksa, koji je favorit publike postao pevajući „Ne viens pas“ (Roch Voisine), dobio je profesionalni vokalni mikrofon, koji poklanja Studentski kulturni centar Niš, uz podršku Sky music centra.

Finaliste, koji su došli iz Niša, Požarevca, Beograda, Kladova, Novog Sada, Sremske Mitrovice i Pirota, ocenjivao je stručni žiri.

Ovoga puta žiri su činili Kati Čaba, ambasadorka Kanade u Srbiji, Makedoniji/FYROM i Crnoj Gori, Žan-Batist Kizen, savetnik za saradnju i kulturu, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Habib Ben Salha, profesor magrebske književnosti na francuskom jeziku, pri Univerzitetu u Manubi, Milena Injac, redovna profesorka na Fakultetu umetnosti u Nišu i dirigent, Sesil Leke Folkini, zamenica direktora Regionalne kancelarije za centralnu i istočnu Evropu i predstavnica Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF), kao i Dejan Najdanović – Najda, muzičar.

Takmičenje za Frankofonu pesmu, koje se održava u okviru meseca Frankofonije, partnerski su organziovali Studentski kulturni centar Niš i Francuski institut u Srbiji uz podršku Međunarodne organizacije Frankofonije, Ambasade Tunisa, Ambasade Kanade u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, kao i brojnih sponzora.