Brnabić: Slabi pritisak na zdravstveni sistem, 295 novih slučajeva

brnabić
Foto: PrtSc YouTube

U poslednja 24 sata od korona virusa preminulo je još devet osoba. Zaraza je utvrđena kod 295 od 9.858 testiranih, saopštila je na današnjoj konferenciji za medije Ana Brnabić.

Brnabić je takođe navela da pritisak na zdravstveni sistem slabi.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 273 korisnika i 86 zaposlenih. Kako se navodi u saopštenju, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 661, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama je 273.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović kaže za RTS da se može reći da je situacija u Bujanovcu i Preševu ozbiljna.

Prema izjavama zvaničnika, poslednji podaci pokazuju da je u Srbiji je epidemiološka situacija nešto povoljnija, ali upozoravaju da manji broj novozaraženih ne znači i manji rizik od infekcije.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da dolazi do smanjenja potencijala prenošenja virusa.

“Broj onih koji mogu da prenose virus se znatno smanjuje. Smanjuje se broj onih koji su u bolnicama, što sve ukazuje na to da se postupno izlazi iz vrlo nestabilne i vrlo nepovoljne situacije, ali je daleko od toga da možemo da kažemo da se stabilizuje, pogotovo kada su Beograd i veliki gradovi u pitanju”, ističe Kon.

On je istovremeno naveo da je u toku izbor modela po kome bi počela nova školska godina, a prema njima bi učenici od prvog do četvrtog razreda imali po četiri časa dnevno od 30 do 35 minuta, uz odmor između časova od po 20 minuta, sa dezinfekcijom, uz to da bude samo do 15 učenika po odeljenju.

Izvor: Insajder

Mere ostaju na snazi jer daju rezultate: Smanjuje se broj obolelih

Global digital clinic