Kon: Nema potrebe za nošenjem maski za vreme trajanja nastave

tajnih dočeka
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon govorio je za RTS o organizovanju nastave u školama od septembra.

Nastava u školama bi mogla da se organizuje tako što bi učenici od prvog do četvrtog razreda imali po četiri časa dnevno od 30 do 35 minuta. Imali bi odmor između časova od po 20 minuta, sa dezinfekcijom. Uslov je da bude samo do 15 učenika po odeljenju, rekao je Kon.

Nedavna izjava ministra Šarčevića, da će učenici biti sankcionisani ukoliko ne budu nosili maske, izazvala je burne reakcije. Osvrnuvši se na to, epidemiolog je rekao da nošenje maske dok traje nastava nije potrebno, ako je obezbeđena distanca. “Nošenje maski je predlog, to ima smisla kada se ustane i ide napolje”.

Što se epidemiološke situacije tiče, ona se smiruje, te dolazi do smanjenja potencijala prenošenja. Prema njegovim rečima, nošenje maski i držanje distance, dovelo je do zaravnjenja krive, a sada i njenog spuštanja.

Kon je rekao da je virus rasprostranjeniji sada nego na početku. Dodao je i da ovog puta bolnice koje su u kovid sistemu neće biti potpuno ukinute, već da će u njima će ostati odeljenja samo za kovid pacijente.

Mere ostaju na snazi jer daju rezultate: Smanjuje se broj obolelih

Dostava hrane u Nišu