Mere ostaju na snazi jer daju rezultate: Smanjuje se broj obolelih

Epidemiološke mere koje se trenutno primenjuju u Srbiji ostaće i dalje na snazi jer daju rezultate, ocenila je na konferenciji za novinare Darija Kisić Tepavčević.

Istakla da postoji tendencija smanjenja broja obolelih i dodala postoji veći broj gradova i opština koje i pored velikog broja testova nemaju nove slučajeve zaraze. I dalje je najviše testiranih i obolelih u Beogradu i Novom Sadu, a juče nešto više i u Subotici.

“U poslednja 24 sta, hospitalizovano je 280 osoba. Tu su i novi pacijenti, ali i stari kojima se situacija zakomplikovala. Za poslednja 24 sata otpuštene su 473 osobe”, rekla je ona na jučerašnjoj konferenciji.

Poslednjih nedelja se, kako je navela, beleži pomeranje starosne distribucije obolelih ka starijima. „Pokazuje se ono što smo znali od početka – ukoliko stariji obole po pravilu su veće komplikacije. I sada na mehaničkoj ventilaciji dominiraju stariji od 65 godina“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je navela, u ustanovama socijalne zaštite ima obolelih i korisnika i zaposlenih, ali je je njihov broj nešto manji nego u prvom talasu.

„U tim ustanovama se najstrože primenjuju mere prevencije jer iskustvo pokazuje koliko ulazak virusa može biti poguban i za tu populacija i za ceo zdravstveni sistem. To je najranjiviji segment društva i moramo da učinimo sve da ih sačuvamo“, rekla je Kisić Tepavčević.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će o vakcinaciji protiv koronavirusa odlučivati političari ili stručnjaci, ona je rekla da je pitanje imunizacije značajno javno zdravstveno pitanje.

„Kada i kako će da se uvede neka vakcina određuje protokol koji je baziran na stručnim elementima i potrebama za vakcinaciju. Kada je u pitanju vakcina protiv kovida 19, u ovom momentu još nijedna vakcina nije napravljena. Veliki broj zemalja je u trci za vakcinom protiv kovida, ali u ovom momentu nijedna vakcina nije završena, niti je u fazi da bi mogla da se primi u bližem vremenskom periodu”, rekla je ona.

Ona je ponovila da će sve vakcine koje budu u upotrebi proći sve bezbednosne kontrole.

Izvor: Insajder