Zmija prešla preko starice dok je ležala u krevetu: Intervenisala ZOO Patrola (VIDEO)

Akcija uklanjanja i zbrinjavanja zmije u porodičnoj kući u Boljevcu; Foto: Udruženje ZOO Planet
Akcija uklanjanja i zbrinjavanja zmije u porodičnoj kući u Boljevcu; Foto: Udruženje ZOO Planet

Sa lepim vremenom ekipe ZOO Patrole su ovih dana intervenisale zbog zmija koje su se pojavlljivale u podrumima porodičnih kuća, a u jednom domaćinstvu zalutala je do sobe u kojoj je ležala nepokretna starica. 

Ipak, u Udruženju ZOO Planet kažu da razloga za paniku nema.

Nezaboravna intervencija na petak 13. u selu Osnić

Jedna od poslednjih intervencija ZOO Patrole bila je u selu Osnić u opštini Boljevac.

“Na baksuzan dan iz ovog sela dobili smo prijavu odmah nakon što je preko nepokretne starice koja je ležala u krevetu prelazila zmija. Njen unuk je zatekao taj prizor a dva dana pre toga čalnovi ove porodice su primetili još jednu zmija u istoj sobi. Unuk je nakon uočavanja zmije odmah sa ukućanima uspeo da zmiju umota u posteljinu i izbaci napolje. Nesrećnu staricu su odmah preneli u drugu sobu. U prostoriji u kojoj je bila zmija odmah su zatvorili i blokirali otvor ispod vrata”, pričaju u Udruženju ZOO Planet.

Pretraga porodične kuće i kreveta u kome je ležala starica; Foto: Udruženje ZOO Planet
Pretraga porodične kuće i kreveta u kome je ležala starica; Foto: Udruženje ZOO Planet

Uz podršku opštine Boljevac ekipa ZOO Patrole je detaljno pregledala celu kuću, ali nije pronašla druge zmije.

”Naša ekipa je uspela da kroz bitne detalje o zmijama ohrabri čitavu porodicu i informiše ih kako da dalje postupe ukoliko se susretnu sa njima u neposrednoj okolini. Čitav objekat i oko niega smo istražili i izvršili preventivnu zaštitu kako ne bi došlo do pojave novih jedinki”, ističu stručno obučeni članovi ZOO Patrole.

Zmije u niškim podrumima porodičnih kuća

Volonteri Udruženja ZOO Planet intervensiali zbog zmije koja se pojavila u podrumu porodične kuće u Brzom Brodu.

 

“U ponedeljak, 16. aprila u Brzom Brodu u saradnji sa Komunalnom policijom interevenisali smo zbog stepskog smuka koji se pojavio u podrumu porodične kuće. Ovu zmiju koja nije otrovna smo obeležili i vratili u prirodno stanište van naseljenog mesta. Prošle nedelje smo bili pozvani da dođemo u Trupale zbog smuka koji se takođe pojavio u podrumu porodične kuće”, kažu u Udruženju ZOO Planet.

Istog dana, druga ZOO Patrola sprovela je još jednu akciju zbrinjavanja i uklanjanja stepskog smuka u Doljevcu. Zmija se, takođ,e nalazila u podrumu porodične kuće.

“Nema potrebe za panikom jer je prirodna pojava da se zmije pojavljuju na proleće, naročito u aprilu i maju kad izlaze iz svog zimovališta i kreću u potragu za hranom i vodom. Uglavnom su u onim prostorima koja su sklonjena od ljudi, u podrumima, tavanima, zapuštenim dvorištima”, objašnjavaju u Udruženju ZOO Planet.

 

Zmije se ne treba plašiti. Običan oprez je dovoljan. Zmija nije nasilna životinja i sama beži od opasnosti. Napada samo ako je direktno ugrožena.

Bitno je naglasiti da u Srbiji postoje samo dve vrste zmija otrovnica, a to su šarka i poskok. Ostale zmije nisu otrovne.

Global Digital Clinik