U aprilu se pojavljuju zmije: ZOO Planet uklonio stepskog smuka iz porodične kuće u Trupalu

Stepski smuk u dvorištu porodične kuće u selu Trupale kod Niša
Stepski smuk u dvorištu porodične kuće u selu Trupale kod Niša; Foto: ZOO Planet

Članovi Udruženja ZOO Planet proteklog prazničnog vikenda intervenisali su u porodičnoj kući u niškom selu Trupale zbog zmije koja se pojavila u podrumu tog domaćinstva.

“Uz podršku Gradske opštine Crveni krst i Zavoda za zaštitu prirode Srbije pronašli smo stepskog smuka dužine 146 cm. Zmiju smo obeležili i vratili u stanište van naseljenog mesta. Reč je o neotrovnoj zmiji koja je zaštićena zakonom i izuzetno je korisna za održavanje balansa biodiverziteta kod nas”, kažu u Udruženju ZOO Planet.

Prirodna je pojava da se zmije pojavljuju tokom proleća

Pojavljivanje zmija u aprilu i maju je prirodna pojava za ovu grupu životinja koja u proleće izlazi iz zimovališta.

Pored prostora u prirodi, nije neobično da se zmije pojavljuju i u naseljenim mestima, s obzirom na to da naselja pokrivaju njihova nekadašnja prirodna staništa.

Akcija uklanjanja i zbirnjavanja zmije u kući u Trupalu kod Niša; Foto: ZOO Planet

Tako se u prvim prolećnim mesecima može naleteti na zmije uglavnom u onim gradskim i seoskim prostorima koja su sklonjena od ljudi – podrumima, tavanima, zapuštenim dvorištima i divljim površinama.

Akcija uklanjanja i zbirnjavanja zmije u podrumu kuće u Trupalu kod Niša
Akcija uklanjanja i zbirnjavanja zmije u podrumu kuće u Trupalu kod Niša

Zmije tada kreću u potragu za hranom i vodom, a dešava se i da, uplašene i dezorijentisane bukom, zalutaju i u prometne delove naseljenog mesta.

Iako ovakvi neočekivani susreti izazivaju nelagodnost i strah, pogotovo za one koji pojavu zmija vezuju za divlju prirodu, nema razloga za paniku, kažu stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode.

Podsetimo, zmije su u Srbiji zakonom zaštićene vrste, zabranjeno je njihovo ubijanje i narušavanje njihovih staništa.

Ako neko od sugrađana naiđe na zmiju, trebalo bi da obavesti ili Komunalnu inspekciju Gradske opštine Crveni krst koja od juna prošle godine sarađuje sa Udruženjem ZOO Planet.

Telefoni za prijavu su: 018/583-700, 018/583-701 i 064/87 666 37

Komunalna inspekcija obaveštava ZOO Planet a nakon toga i Savet građana mesta u kojem je prijavljena pojava zmija,

Stručno obučeni volonteri udruženja i Saveta građana odmah izlaze na teren, hvataju i zbrinjavaju zmiju u skladu sa zakonskim propisima.

Zmije Srbije, edukacija
Edukacija učenika “Zmije Srbije” u OŠ “Radoje Domanović”, februar 2018; Foto: ZOO Planet

Kako bi se više znalo o zmijama na našem području Udruženje ZOO Planet učestvovalo je u edukaciji niških osnovaca koja obuhvata zanimljiva predavanja o vrstama zmija, zatim o tome kako razlikovati otrovnice od neotrovnih zmija i kako se ponašati u susretu sa zmijom.

Edukacija dece je bila deo projekta “Znanjem čuvamo prirodu” koji podržava Sekretarijat za zaštitu životne sredine u Nišu.

Global Digital Clinik