Zatvaranje škola dovelo je do generacijske katastrofe

zatvaranje škola
Foto: Pixbay

Zatvaranje škola zbog pandemije uticalo je na više od milijardu učenika širom sveta.

Korona virus doveo je do najvećeg poremećaja obrazovanja u istoriji, smatra generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš. Zatvaranje škola u više od 160 zemalja širom sveta, pogodilo je preko milijardu učenika. Obrazovanje je ključno za lični razvoj, kao i za budućnost društva.

“Suočavamo se sa generacijskom katastrofom, koja bi mogla da dovede do gubljenja nezamislivog ljudskog potencijala, podrije decenije napretka i pojača uvrežene nejednakosti”, rekao je Gutereš u video poruci.

Najmanje 40 milona dece propustilo je svoju predškolsku godinu, koja je kritična. Više od 250 miliona đaka bilo je van škole, a teret je bio i na roditeljima, posebno majkama koje su preuzele brigu o deci kod kuće.

Antonio Gutereš se obratio povodom lansiranja UN kampanje “spasimo našu budućnost”. Njegov stav je da vraćanje učenika u obrazovne institucije mora biti prioritet. “Konsultacije sa roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima su od osnovnog značaja.”

 

Nova školska godina u Srbiji

Ministar Šarčević, govorio je o nekoliko modela koji će se primenjivati u školama od septembra. Škole i roditelji moći će da biraju da li će raditi online ili u školi, ali svi đaci će morati da odgovaraju u školi.

U osnovnim školama će se raditi po drugačijim smenama. Prvi i drugi razred će imati četiri časa i završavaće do 11 časova. Potom dolaze učenici trećeg i četvrtog razrada i u školama ostaju do 14 časova. Posle njih, dolaze učenici petog i šestog razreda i svoja četiri časa završavaju do 17 časova, a nakon njih dolaze đaci sedmog i osmog razreda i ostaju do 20 časova.

Šarčević je rekao da svi oni imaju po četiri časa koja traju po 35 minuta i redovne odmore, a između svakog bloka nastave je oko 20 minuta za dezinfekciju pre dolaska naredne smene đaka.

Veliku pažnju javnosti, i nezadovoljstvo kod građana izazvala je izjava da će učenici morati da nose maske, kao i to da će za nenošenje bivati sankcionisani.

Šarčević najavio kazne za učenike koji ne budu nosili maske u školi

Global digital clinic