Zašto drvene kuće (brvnare) postaju sve popularnije u Srbiji?

3D model drvene kuće (brvnare) od balvana
3D model drvene kuće (brvnare) od balvana

S obzirom na užurbani život 21. veka koji je pun obaveza, jurnjave i ometene pažnje, moderan čovek sve više shvata bitnost vremena provedenog u prirodi. Zameniti kancelarijsku stolicu i gradsku buku šumom, čistim vazduhom i pogledom koji seže u daljinu – postaje nužnost, a ne luksuz, da bi se sačuvalo ne samo fizičko, već i psihičko zdravlje.

Upravo zbog ove težnje možemo videti da ljudi starenjem sve više naginju ka mirnom životu u prirodi – zbog čega je gradnja vikendica u planinskim predelima u poslednjih nekoliko decenija, a pogotovo u poslednjih 10-ak godina, postala sve popularnija. Ako posetite neke od poznatih planinskih centara kao što su Tara, Divčibare, Kopaonik ili Zlatibor – biće vam jasno o čemu pričamo.

Da bi se dobio osećaj potpuno prirodnog i iskonskog okruženja, i kuće se često grade od prirodnog materijala koji se može naći svuda – drveta. Drvene kuće, još poznate i kao brvnare, postaju sve popularnije i njihova izgradnja sve intenzivnija. Pored prelepog izgleda i potpunog utapanja u ambijent u kom se nalaze, ove kuće nude i razne druge benefite o kojima ćete čuti u nastavku teksta.

Zašto kuće od drveta?

Postoje razne vrste drvenih kuća: kanadske (ili ruske) brvnare, A-frame drvene kuće, kuće od poluoblica, finske kućice, drvene kuće od dasaka i mnoge druge. Svaka od njih ima svoje prednosti zbog kojih je popularna. A-frame kuće nude moderan dizajn, idealan za planinske predele i za izdavanje; kuće od dasaka jeftinu cenu i brzu montažu, a kanadske brvnare izuzetnu izolaciju i viševekovnu trajnost.

Sve se grade po montažnom sistemu i izgradnja je relativno brza, zavisno od tipa koji izaberete. Postoji određen broj građevinskih firmi u Srbiji koje su specijalizovane baš za pravljenje i montažu brvnara, a kupci pri angažovanju firme obavljaju detaljne dogovore koji je tip kuće i usluge najbolji za njih.

Prikaz enterijera brvnare - pogled na stepenište napravljeno od drveta.
Prikaz enterijera brvnare – pogled na stepenište napravljeno od drveta.

Za predstavljanje benefita drvenih kuća uzećemo njihov najkarakterističniji i najpoznatiji primerak, a to su kanadske, poznate kao i ruske, brvnare (eng. log cabins / log houses). One se prave slaganjem prethodno oguljenih i pripremljenih balvana drveta. Kada se naprave, kanadske brvnare mogu da traju vekovima – jer debeli trupci drveta, ukoliko se redovno održavaju, vrlo uspešno odolevaju vremenu. Pored toga, ovako napravljene brvnare nude izuzetnu toplotnu izolaciju i energetsku efikasnost – zimi ne dozvoljavaju da toplota tako lako napusti objekat, zadržavaju je i, kao termalne baterije, emituju kasnije, kada se unutrašnjost ohladi – što se dešava uveče. Pored toplotne, nude i odličnu zvučnu izolaciju – tako da vam je mir zagarantovan čak i ukoliko ste u naseljenom području. Na sve to, njihov izgled i miris samog drveta u potpunosti mami posetioce, zbog čega vlasnici neretko i izdaju svoje brvnare. Firma Maric Company, koja je specijalizovana upravo za ovaj tip drvenih kuća, tvrdi da su kanadske brvnare idealne za planinske krajeve sa oštrijom klimom, koji su zimi okovani snegom (što čak i odgovara drvetu).

Proces izrade brvnare 

Izrada brvnare od balvana predstavlja kompleksan proces koji može da potraje i do godinu dana, a nekada i malo duže. Prvo je potrebno napraviti temeljan plan i dodatno uraditi digitalni 3D model buduće kuće da bi kupci imali potpun uvid u ono što će dobiti. Nekad se rade tipske kuće, a nekad se sve radi “od nule”, tojest po želji kupca. S obzirom da drvena kuća predstavlja nekretninu kao i svaka druga – potrebno je da kupac ima pripremljenu svu neophodnu dokumentaciju – kao i kod izgradnje bilo koje druge vrste kuće.

Prikaz građenja kuće od balvana - rezanje trupaca i slaganje uz pomoć dizalice.
Prikaz građenja kuće od balvana – rezanje trupaca i slaganje uz pomoć dizalice.

Nakon toga se prelazi na traženje odgovarajuće građe u šumi – zimzeleno drvo crnog bora je jedno od najboljih za ovakve namene. Mogu se koristiti i već pripremljenji, mašinski trupci, koji imaju pravilniji izgled, ali ipak nisu najbolji za ove namene.

Kasnije se balvani pripremaju na gradilištu: u ovaj proces ulazi skidanje kore, pranje pod visokim pritiskom, usecanje delova gde će se balvani preklapati i impregnacija drveta. Nakon montaže, drvo dodatno može da se polira i peskari, a u obaveznu proceduru ulazi nanošenje zaštitne farbe. Još je bitno napomenuti da je drvetu potrebno određeno vreme da se slegne (jer predstavlja “živ” materijal za razliku od betona, blokova i cigle) što se uračunava prilikom montiranja.

Kakve su cene drvenih kuća (brvnara)?

Najvažnija stvar koja zanima sve kupce je, naravno, cena. Koliko koštaju ove drvene vile? Veoma je zanimljiva činjenica da, iako tržište nije izrazito veliko (kako u Srbiji, tako i u regionu), cene drvenih kuća mogu značajno da variraju i znatno se razlikuju od slučaja do slučaja. U nekim novinskim člancima se mogu naći izuzetno niske cene koje kreću od 150 evra po kvadratnom metru, mada takvi papreni naslovi ne prikazuju baš realnu sliku.

Cene mogu biti tako niske kada su u pitanju pomoćni objekti od drveta ili drveni objekti manjih dimenzija, kao što su: baštenske kućice, drveni letnjikovci, drvene kućice za decu i drugi – koji se uglavnom prave od dasaka, što predstavlja najjeftini vid gradnje. Kada su u pitanju prave, višespratne kuće, cene kreću od 500 evra po kvadratnom metru pa na gore. U nekim slučajevima, za izuzetno luksuzne brvnare koje se prave od najdebljeg drveta, za kompletno završenu kuću, cene kreću od 1500 evra ili čak više po kvadratu.

Kao i svugde, veći kvalitet prati i veće cene, i pogrešno je mišljenje da kuće od drveta predstavljaju jeftin vid gradnje – to je istina samo u određenim slučajevima. Raspon je zaista veliki, a najbolje je da sami pretražite tržište i vidite koja firma nudi kakve usluge. Mi smo pronašli jedan cenovnik koji predstavlja realne cene drvenih kuća (brvnara), koji možete pogledati ovde.

Za koga su namenjene ove drvene vile?

Ukoliko ste ljubitelj boravka u prirodi, planinskog života, outdoor aktivnosti ili maštate o ispijanju čaja dok gledate kako u kaminu pucketa vatra, a napolju pada sneg – brvnara može biti pravi izbor za vas. Sve zavisi od ličnih preferenci i budžeta: ukoliko volite klasične vikendice malo tradicionalnijeg izgleda, kuće od poluoblica bi mogle biti dobar izbor. Ako ste ipak više za moderan dizajn, A-frame je neprikosnoven. Ukoliko želite maksimalno da uštedite i nije vam bitna najbolja izolacija i energetska efikasnost onda treba da razmislite o drvenim kućama od dasaka. A ukoliko planirate da “odrešite kesu” i  zaista napravite izuzetan objekat od balvana koji će vas nadživeti – onda su kanadske brvnare daleko najbolje što možete izabrati. Bilo kako bilo, izbor je na vama, a ono što treba da zapamtite iz ovog tekst je da ukoliko planirate nekad u životu da izgradite vikendicu, treba da uzmete i kuće od drveta u razmatranje!