Festival niške književne panorame u Domu omladine Beograda

Festival niške književne panorame
Festival niške književne panorame

Festival niške književne panorame PROPOVODANjE VATRE, održaće se u Domu omladine Beograda, u sali Amerikana, u petak 24. novembra sa početkom od 19 časova.

Program festivala u 19 sati otvara beogradska premijera kratkometražnog poetskog filma: Distrofija bluz – dnevnik (ne)običnog života, biografska priča o mladom, talentovanom pesniku Aleksandru Vojinoviću.

Od 19:30 sati Festival će predstaviti izdanja Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, tokom kojeg će književni kritičar dr Aleksandar Kostadinović potpredsednik Društva, govoriti o književnom izdavaštvu u Nišu, sa posebnim osvrtom na rad niškog književnog časopisa GRADINA, koji baštini tradiciju od 1900. godine.

Od 20 sati na programu je kratkometražni film o međunarodnoj 32. Književnoj koloniji Sićevo, a odmah nakon toga uz učešće Zvonka Karanovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih književnih stvaralaca, biće priređena retrospektiva tri decenije ove ugledne književne manifestivacije i razgovor o književnoj nagradi Ramonda serbika, koja se dodeljuje za sveukupan doprinos srpskoj književnosti i kulturi.

Ove godine navršava se sedamdeset godina od izlaska prvog broja niškog književnog časopisa GLEDIŠTA, kao i punih sedam decenija rada Društva književnika i književnih prevodilaca Niša. Ovim povodom, sa početkom u 21 sat, dr Ivan Cvetanović govoriće o niškom književnom životu od Fizizma do Nagrade Slaviša Nikolin Živković.

U velikoj završnici prvog Festivala niške književne panorame, pesnik Dalibor Popović Pop, predsednik Društva, govori poeziju Branka Miljkovića, a pijanista Dejan Ilijić, kompozitor sastava EYOT i gitarista Željko Ljubić Piti, osnivač grupe GORIBOR, premijerno od 21:30 časova izvode program autorske muzike PROPOVEDANjE VATRE.

Moderator Festivala je poznati novinar i televizijski stvaralac Dragan Gane Videnović.
Programu u Domu omladine će prisustvovati članovi porodice pesnika Branka Miljkovića, a na maloj izložbi knjiga, poznati pisci Branislav Janković i Ognjen Avlijaš će potpisivati primerke svojih knjiga.

Ulaz na festival se ne naplaćuje, ali organizatori mole sve goste da umesto kupovine karte pošalju makar po jednu poruku 8 na 2407 Banci dobročinstva ili na humanitarni broj po slobodnom izboru.