Zanimacije za decu: U ovim igrama će mališani uživati

zanimacije za decu
Foto: Ilustracija, Pixabay

Da li ste se ikada zapitali koje su to sve zanimacije za decu, a da nisu video igre i crtaći? Kakve su to igre i predmeti koji će njihovu svakodnevnicu učiniti zanimljivom?

Kako bi se deca zabavila, ali i podstakla na kreativnost i logičko razmišljanje, osmišljene su zanimljive igre, napisane raznorazne dečje knjige i slikovnice. One su postale omiljene zanimacije za decu.

Ukoliko vas zanima uz šta mnogi mališani vole da provode svoje vreme i šta je ono što biste još mogli da uvrstite u njihov zabavni raspored, pripemili smo vam nekoliko ideja. 

Evo koje su to sve zanimacije idealne za klince.

Zagonetke – igra koja nikada ne izlazi iz mode

Kod podsticanja logičkog razmišljanja kod mališana, jedna od najboljih igara jesu zanimljive zagonetke za decu. Evo nekoliko zagonetki koje su prilagođene za decu između 5 i 7 godina.

  • Kad ova ptica doleće, nosi nam slavno proleće; i staro gnezdo znade za svoje ptiće mlade. (Lasta)
  • Duge uši, kratak rep – svi mi kažu da sam lep. (Zec)
  • Od stakla sam izlivena, sa strujom se hranim, i sa njome udružena od mraka vas branim. (Sijalica)

Deca će prosto uživati u pogađanju najrazličitijih pojmova. Ukoliko se potrudite da ih dodatno motivišete nekom posebnom nagradom nakon svih rešenih zagonetki, budite sigurni da će ovakva igra postati deo vaše svakodnevnice i nešto uz šta neće samo uživati deca, već i čitava porodica.

Dečije knjige – zanimacija koja podstiče kreativnost

Ne postoji ništa lepše nego kada vidite dete koje pažljivo čita neku dečju knjigu. One su oduvek bile jedne od najdivnijih zanimacija koje oplemenjuju dušu, i razvijaju dečju, ionako već, bujnu maštu.

Svaka pročitana stranica knjige jeblagotvornaza dečji mozak i pomaže im da nauče nešto novo. Deca koja su tek naučila slova, uživaće u čarobnom svetu slikovnica.

Žmurke – jedna od najomiljenijih dečijih igara

Gotovo da ne postoji dete na svetu koje ne voli svima poznatu igru žmurki. Oduvek su mališani obožavali da se sakrivaju na najzanimljivijim i najzabavnijim mestima što u četiri zida, što napolju.

Korpa za veš, tuš kabina, čiviluk sa jaknama… Samo su neka od kreativnih mesta koj samo deca mogu da smisle kao svoje idealno skrovište. Ovakva igra će uvek biti aktuelna i omiljena kod velikog broja dece.

 Društvene igre – odlična zanimacija za sve uzraste

Društvene igre su jedna od najpopularnijh zanimacija kod dece mnogih uzrasta. Pored toga što su veoma kreativne i interesantne, društvene igre su odlične za razvijanje logičkog razmišljanja i veština koje će im kasnije u životu mnogo značiti.

Osim društvenih igara koje imaju svoja specijalno osmišljena pravila, tu su i razne igre sa kartama i dominama koja će ih dodatno animirati i zabaviti.

Bojanke – živopisan svet boja na papiru

Pored pregršt zanimljivih knjiga i slikovnica, tu su i razne bojanke u kojima mnogi mališani uživaju. Zahvaljujući najrazličitijim motivima, likovima iz crtanih filmova, postoji veliki izbor bojanki od kojih će svako dete moći da pronađe svoju najomiljeniju.

Dete može da bira da li će bojiti temperama, vodenim bojama, drvenim ili krejon bojicama svoje omiljene crtane likove, prirodu, razne predmete, itd.

Lego kocke i puzle – kreiranje raznih svetova i slika