Polovnjaci će poskupeti za najmanje 30 odsto

polovnjaci
Foto: Ilustracija, Pixabay

Polovni automobili u Srbiji ovoga proleća poskupeće za najmanje 30 odsto, kažu stručnjaci. Razloga za to je više, a jedan od njih je promena tafire kod carine, zbog koje se sada moraju uvoziti isključivo vozila koja zadovoljavju ekološke standarde.

Kako piše RTS zbog pandemije je otežan pristup polovnim vozilima na zapadu, jer su i tamo skupa. Prosečan Nemac, kažu stručnjaci, sada vaga da zadrži stari provereni automobil ili da kupi star dve do tri godine, jer su redovi za čekanje za pojedine nove modele i do šest meseci.

Još jedan od razloga za poskupljenje polovnjaka u Srbiji je i taj što više neće biti prevara sa papirima, naročito za automobile ispod 2010. godine. Svi će bez obzira na stanje biti procenjeni po katalogu Auto-moto saveza i to će poskupeti bar za 20 odsto jer su na primer, za automobile 2006. donošeni overeni računi na 500 do 600 evra, što je dvostruko manje.

Gde kupiti polovan auto?

“Svi smo čekali da početkom korone padnu cene automobila, međutim od prošle godine do danas, vozila permanentno poskuplju, a sad imamo još jedan dokaz za to, a to je da isporuka novih automobila usporena”, kaže inženjer Jovan Radić, ekspert za uvoz vozila sa tržišta Evropske unije.

Rešenje postoji, onaj ko želi da kupi dobar, očuvan i servisiran automobil treba da ode do ovlašćenog uvoznika i kupi automobil iz sistema staro za novo. Time plaća nešto višu cenu, ali neće imati glavobolju zbog izduvnih gasova i garancije.

“Ja misilim da je najbolje da se kupi automobil koji je kupljen ovde u domaćoj prodaji kao nov auto, jer u tom slučaju dobijate njegovu celu istoriju, dobijate servisnu knjižicu znate gde je održavan i kako je održavan i to je mnogo bolja varijanta za kupovinu polovnjaka nego uvoz onih automobila iz inostranstva čiju istoriju ne znamo”, ističe inženjer Dušan Cincar, automobilski analitičar.

Raste uvoz luksuznih polovnjaka

Još jedna interesantna stvar, kažu eksperti, je podatak da se uvoze veoma luksuzni polovnjaci čija cena prelazi 50.000 evra. Njih je u poslednje vreme čak 30 odsto u ukupnom uvozu, jer se svi boje da će se do njih ovoga leta teško dolaziti.

Dažbine su sada manje za njih, a stari do pet godina sa evro 5 normom, mogu se lako naći po povoljnim cenama.

Izvor: bif.rs