Zakon o bezbednosti saobraćaja: Veće kazne i za motocikliste

Od 3. aprila veće kazne i za motocikliste
Foto - Arhiva

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji sutra stupa na snagu, predvideo je veće kazne za motocikliste, zbog nenošenja kacige i vožnje dece na dvotočkašima.

“To je najnebezbednije mesto u saobraćaju na kome možete prevoziti dete. Kazne su sada od 100.000 do 120.000 dinara i apelujemo na roditelje da to ne rade”, rekao je za RTS Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.
 
Što se tiče upotrebe zaštitne kacige zakon je vrlo jasan.
 
“Koristite homologovanu zaštitnu kacigu, zakopčanu, i prema uputstvu proizvođača. Kazna je sada 10.000 dinara umesto pređašnjih 5.000”, rekao je Jeftić.

U Srbiji svake godine pogine oko 60 vozača motora i bicikla, a ako vozite motor, opasnost da stradate u saobraćaju je 250 puta veća nego ako vozite automobil.

 
Od 2012. do danas, na putevima Srbije poginulo je 350 motociklista, a povređeno je oko 10.000. Jeftić iz istakao je da su to, pre svega, mladi ljudi i da bi se broj nesreća smanjio potrebna je odgovornost svih učesnika u saobraćaju.
 
Ističe da motociklisti moraju da koriste adekvatnu zaštitnu opremu i da se edukuju o bezbednoj vožnji, preneo je RTS.
 
Podsetimo, novine koje još čekaju vozače u Srbiji od sutra su strože kazne za nekorišćenje pojasa i “divljanje” po putu. Opširnije o tome OVDE.