Protest zbog niškog aerodroma se “zamrzava” do 10. aprila

"Ne damo niški aerodrom" protest u Nišu

Protest građana Niša zbog odluke Gradskog veća da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma “Konstantin Veliki”, od danas se “zamrzava.

“Protest će biti nastavljen onog dana kada bude zasedala Skupština grada Niša”, rekao je za agenciju Beta jedan od predstavnika Udruženog pokreta slobodnih stanara Saša Kostić. 

“Danas neće biti protesta, ali ćemo biti na centralnom trgu u 17 časova, kako bismo obavestili ljude da se protest ‘zamrzava’ do skupštinskog zasedanja”, istakao je Kostić. 

On je kazao da je Udruženje pokreta slobodnih stanara tokom prepodneva već obaveštavao građane da se protest privremeno prekida.

“Protest ‘zamrzavamo’ kako se ljudi ne bi delili i kako ne bismo gubili energiju”, izjavio je Kostić. 

Na jučerašnjem protestu za danas je najavljeno novo okupljanje građana, ali je sinoć pokretač inicijative “Ne damo niški aerodrom” Miloš Bošković objavio na Fejsbuku da će ta inicijativa građane pozvati na “veliki protest” onda kada bude zasedala gradska Skupština. 

FB printscreen
FB printscreen

Bošković je takođe napisao da protest na istom mestu i u isto vreme nastavlja Udruženi pokret slobodnih stanara. 

Podsetmo, Gradsko veće je na poslednjoj sednici odlučilo da imovina i osnivačka prava nad aerodromom “Konstantin Veliki” prenese u državno vlasništvo. Da bi ta odluka bila punovažna, potrebno je da je potvrdi Skupština Grada Niša. 

Skupštinsko zasedanje, prema današnjoj najavi, biće održano 10. aprila.

Jedna od tačaka dnevnog reda biće “Predlog rešenja o prenosu prava javne svojine grada Niša u javnu svojinu Republike Srbije, neposrednom pogodbom i bez naknade”, za objekte i zemljište aerodroma. 

Protest 2. april u centru Niša
Protest 2. april u centru Niša

Gradonačelnik: Niš nije ostao bez aerodroma, imaće letove i putnike

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ranije je izjavio da odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma “Konstantin Veliki”, grad Niš nije “nikome ništa poklonio” već da je ispunio ugovornu obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od vojske još 2009. godine.

Zorana Mihajlović: Vlada neće ‘nikud odneti’ niški aerodrom već će ga razvijati 

Vlada Srbije neće “nikud odneti” niški aerodrom, već će ga razvijati da bi postao alternativa beogradskom aerodromu, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović.

“Vlada Srbije je od 2014. u niški aerodrom uložila 3,5 miliona evra”, rekla je Mihajlović novinarima komentarišući proteste Nišlija zbog odluke Gradskog veća da Niš ustupi državi vlasništvo nad aerodromom “Konstantin Veliki”.

Dodala je da je namera Vlade Srbije da Niš postane “čvorište putne i železničke infrastrukture”, ćemu će doprineti i izgradnja puta Niš-Merdare. 

“Nismo uprtili i poneli aerodrom u Beograd”, kazala je ministarka i navela da je od 2014. godine, kada je Vlada počela da ulaže u niški aerodrom, broj putnika povećan sa 1.300 na 335.000 godišnje, što je 280 puta više.

Po njenim rečima, niški aerodrom od 60 miliona dinara svojih prihoda ne može da isplati ni plate zaposlenima jer mu je za to potrebno 110 miliona dinara.

Dodala je da će Vlada nastaviti da ulaže u taj aerodrom više od 10 miliona evra i da će sagraditi kontrolni toranj.

Global Digital Clinik