Borba za povećanje nataliteta: Novi vrtići u Nišu i novac opštinama za pomoć porodicama

Prijem Nišlijki koje su se porodile ove godine u GO Medijana
Prijem Nišlijki koje su se porodile ove godine u GO Medijana

Ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović posetila Gradsku opštinu Medijana

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić zahvalio je ministarki što je odabrala da poseti baš ovu opštinu i iskoristio priliku da je upozna sa svim aktivnostima koje GO Medijana u sklopu svoje pronatalitetne politike sprovodi u borbi za povećanje nataliteta .

Gradska opština Medijana, po brizi za pronatalitetnu politiku i porodice sa troje i više dece, po oceni Pokreta za decu tri plus, peta je od 169 gradova i opština u Srbiji kao jedina gradska opština, odnosno opština koja nije jedinica lokalne samouprave. Priznanje Pokreta za decu tri plus dobili su i grad Loznica-Zlatna kolevka, Opština Nova Varoš-Srebrna kolevka, Opština Kuršumlija-Bronzana kolevka, Opština Čajetina-Ponosna kolevka.

Nagradu Ponosna kolevka Gradska opština Medijana dobila je zahvaljujući tome što svakom prvorođenom detetu u nedelji na teritoriji opštine daruje 10 000 dinara,a svakom trećerođenom detetu u porodici 120 000 dinara, rekao je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić i dodao da opština svake godine finansira vantelesnu oplodnju za 20 parova sa po  200 000 dinara .

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić takođe je obavestio ministarku da je opština pokrenula akciju Kartica za mamu i bebu, koja majkama omogućava popuste u iznosu od 20 do 50 procenata u tridesetak firmi i društveno odgovornih kompanija za kupovinu robe i pružanje usluga.

“Rezultati koje je opština Medijana postiže i aktivnosti koje sprovodi u oblasti pronatalitetne politike su briljantni. Medijana je primer kako treba raditi u ovoj oblasti i može poslužiti drugim opštinama kao uzor. Sve ovo što sam ovde čula je izuzetno i država će na svaki način pokušati da pomogne lokalnim samouopravama kakva je Medijana, mada su one retke”, rekla je Đukić Dejanović.

Prijemu u Gradskoj opštini Medijana prisustvovala i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zadužena za demografiju i populacionu politiku
Prijemu u Gradskoj opštini Medijana prisustvovala i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zadužena za demografiju i populacionu politiku

Ona je istakla i da je pored finansijskog podsticaja za rađanje dece važna i edukacija majki i podizanje svesti stanovništva o značaju većeg nataliteta za nas kao narod.

Fond Sveta Petka

Predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana prof.dr Žarko Ranković podsetio je da GO Medijana ima Fond Sveta Petka iz kojeg se finansira vantelesna oplodnja, ali i stipendiraju najbolji studenti i nagrađaju najtalentovaniji mladi ljudi iz oblasti sporta, nauke i umetnosti.

“GO Medijana u saradnji sa Domom zdravlja i niškim Kliničkim centrom organizovaće skrining preglede žena radi prevencije raka dojki i uterusa, jer je to od velikog značaja za nas kao narod i zdrvlje žena”, dodao je Žarko Ranković. 

Prijem Nišlijki koje su se porodile ove godine u GO Medijana

Ministarka u Nišavskom okrugu

Priliku da se sretnu sa ministarkom, rukovodstvom opštine i načelnicom Nišavskog upravnog okruga imalo je i 190 mama sa teritorije GO Medijana koje su od 1. januara ove godine pa do kraja marta rodile ukupno 233 bebe.

Njima su ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović i predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić predočili sve povlastice koje država i opština daju majkama.

Majke su se interesovale za nove mere države, ali i istakle neke od problema koje ih muče kao što je na primer nedovoljno mesta u vrtićima.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski rekala je da je ona ličnim primerom, kao majka troje dece, već dala svoj doprinos u borbi za povećanje nataliteta, a da će razgovarati sa nadležnima de se višak prostora koje imaju pojedine osnovne škole preuredi u vrtiće.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović najavila je da će država odvojiti određena sredstva koja će nepovratno biti dodeljena opštinama za pomoć porodicama, a da se Gradska opština Medijana, zahvaljujući svom dosadašnjem radu, ozbiljno kvalifikovala da ta sredstva i dobije.