Stupile na snagu oštrije kazne za nesavesne vozače, krajem aprila na svim autoputevima kontrola prosečne brzine

vozač

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje su stupile na snagu povećaće sankcije za najteže prekršaje, ali i za prekršaje koji utiču na posledice saobraćajne nezgode, izjavio je za RTS načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Za nevezivanje pojasa: Kazna umesto 5.000 sada na 10.000 dinara

S obzirom na uobičajeni broj prekršaja, nove kazne najviše će pogoditi vozače bez pojasa, jer će biti 10.000 dinara.

Arsov kaže da vozači i putnici imaju najlakši način da izbegnu plaćanje sankcija – s jedne tu je samo nekoliko sekundi da vežu sigurnosni pojas, dok sa druge strane imaju statistiku koja pokazuje da 60 procenata poginulih vozača putnika nije koristilo pojas.

Izmenama zakona maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena je na 0,2 promila.

Zatvorska kazna za vožnju pod dejstvom alkohola

Za nasilničku vožnju u koju spada preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta i vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, predviđena je kazna zatvora 30 do 60 dana, dok novčana kazna nije propisana.

E75, Foto: JP Putevi Srbije
E75, Foto: JP Putevi Srbije

Krajem aprila na autoputevima kontrola prosečne brzine

U poslednjoj nedelji aprila na svim autoputevima u Srbiji počeće da se kontroliše i kažnjava prekoračenje prosečne brzine, rekao je načelnik uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Arsov je za RTS rekao da je odluka o ovkvoj meri doneta, jer godišnje na autoputevima pogine između 40 i 50 ljudi zbog prekoračenja brzine.

Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje, zbog čega će odmah moći da zanju da li su prekršili zakon.

Arsov je istakao da će kazne domaćim vozačima stizati na kućnu adresu, dok će stranicima koji prolaze kroz Srbiju, kazne biti naplaćivane na naplatnim rampama.

Global Digital Clinik