Još jedan protest zbog promene vlasništva aerodroma

Protest
Protest "Ne damo niški aerodrom" ispred Gradske kuće u Nišu

Građani su po drugi put protestovali u centru Niša zbog odluke Gradskog veća da u državno vlasništvo prenese imovinu i osnivačka prava niškog aerodroma „Konstantin Veliki”.

I u ponedeljak, 2. aprila u 17 časova najavljen je novi protest, na istom mestu i sa istim zahtevima.

Na glavnom niškom trgu i ispred Gradske kuće skandirali su: „Ne damo aerodrom!” i „Ostavke, ostavke!” gradonačelnika Darka Bulatovića i Gradskog veća.

Pre aerodroma država je Nišu uzela Privrednu komoru i Jugoistok

Đokica Jovanović iz Udruženog pokreta slobodnih stanara rekao je da je Aerodrom u Nišu građen samodoprinosom građana i da predstavlja „poslednju kotu odbrane egzistencije” građana Niša.

“Ne branimo samo aerodrom, branimo sebe i svoj grad”, rekao je Jovanović.

Jedan od organizatora skupa, Miloš Bošković rekao je da građani ne veruju izjavama gradskih i republičkih čelnika da grad Niš nema para da ulaže u dalji razvoj i da zbog toga aerodrom mora da pređe u državno vlasništvo.

“Gradonačelnik plaši odbornike Skupštine grada da će, ukoliko aerodrom ne postane državni, grad da bankrotira i da neće imati za plate. Osoblje na aerodromu poslednjih dana namerno pravi gužve da bi pokazalo da grad nije sposoban da upravlja aerodromom”, rekao je Bošković.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da je ovo još jedan primer centralizacije Srbije.

“Republika investira u ‘Beograd na vodi’, a ne oduzima vlasništvo i imovinu Grada Beograda. Zašto ne bi ulagali i u niški aerodrom, kada je u vlasništvu grada?”, pitao je Jovanović.

Za ponedeljak u 17 časova najavljen je novi protest, na istom mestu i sa istim zahtevima.

Gradonačelnik Darko Bulatović izjavio je za agenciju Beta da je, odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava za aerodrom „Konstantin Veliki”, Grad Niš „u potpunosti izmirio svoju obavezu” prema državi i Ministarstvu odbrane Srbije.

Global Digital Clinik