Za mesec dana zarazilo se 10.000 Nišlija. Među hospitalizovanima ima i dece

10.000 nišlija
Foto: UKC Niš

Prema rečima direktora UKC-a u poslednjih mesec dana pritisak na ovu ustanovu je eskalirao. Kako je naveo Zoran Perišić, u poslednjih mesec dana zarazilo se 10.000 Nišlija.

Univerzitetski klinički centar svakodnevno primi oko 30 pacijenata, a 28. marta probijeni su svi rekordi kada je primljeno 70 pacijenata. Dnevno ima 300 novozaraženih, a projekcije kažu da se u poslednjih mesec dana zarazilo oko 10.000 Nišlija, prenosi portal Danas.

U UKC-u je trenutno hospitalizovano 318 teško obolelih pacijenata. 60 u jedinicama intenzivne nege i životno ugroženo. 90 odsto pacijenata su građani Niša, među obolelima ima više mladih u odnosu na prethodne talase. Hospitalizovano je i petoro dece.

“Mogu da kažem da ni u jednom talasu do sada, nismo imali ovoliki broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom i čije stanje iziskuje neki vid respiratorne potpore, objašnjava direktor UKC-a prof. dr Zoran Perišić.  “Moram da istaknem da sam izuzetno ponosan i na ono kako se radi u Kruševcu, koji ima takođe ogroman broj pacijenata, ali i dalje pruža maksimalno kvalitenu negu i zbrinjavanje pacijentima, a samo želim da podsetim, da nijedan pacijent u Srbiji, nije ostao pred vratima bilo koje bolnice, već su svi zbrinuti i svima je ukazana pomoć, dodao je on.

Počinje imunizacija građana koji spadaju u rizične grupe

Kako je planirano, počev od ovog vikenda pa nadalje, sve dok bude bilo potrebe za to, građani koji su ranije imali određene alergijske reakcije na lekove ili vakcine, ili kojima je rečeno da zbog svojih hroničnih oboljenja, spadaju u rizičnu grupu, moći će u zavisnosti od redosleda prijavljivanja, vakcinu da prime u Urgentnom centru niškog UKC-a.

Tamo će prilikom imunizacije, biti pod „budnim okom“ epidemioloških i anestezioloških timova. U svakom trenutku, za konsultacije, ukoliko to bude potrebno, biće dostupni i hematolozi, navode iz UKC-a.

Prema propisanim pravilima struke i kako bi se izbegle sve eventualne nepredviđene okolonosti, svako od vakcinisanih građana će, nakon primanja vakcine, sat vremena provesti u Urgentnom centru, gde će im biti obezbeđena kompletna medicinska pomoć, ako se ukaže potreba.

“Plan nam je, da u narednim nedeljama, vakcinišemo sve one građane koji spadaju u ovu grupu. Vakcinisaćemo ne samo građane iz Niša i našeg okruga, već i iz Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Timočkog. To obuhvata populaciju oko dva i po miliona stanovnika. Oni će moći da se putem telefona javljaju našoj epidemiološkoj službi i zakazuju termin pregleda i vakcinacije. Moći će i da se izjasne koju vakcinu žele da prime, jer će im biti dostupne sve. Mi ćemo određivati termine, poštujući sve predviđene epidemiološke mere, kako ne bi bilo gužve i čekanja” izjavio je Perišić. “Želimo da na ovaj način, kao jedna od najvećih zdravstvenih ustanova južno od Beograda, na ovaj način i ovom akcijom, damo svoj doprinos popravljanju opšte epidemiološke situacije u Srbiji, dodaje”.

Dostava hrane u Nišu