Kon: Vidljivo delovanje mera, ali situacija i dalje vanredna

psiholog
Foto: Ptsc YouTube

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se nakon dve nedelje zatvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata “vrlo jasno vidi delovanje mera” i usporavanje i pad broja zaraženih koronavirusom. Ipak dodaje da “mora da se kaže da je situacija i dalje vanredna”.

Kon je izjavio da je “medicinski deo (Kriznog štaba) kočničar za popuštanje mera u ovom trenutku”, kao i da bi “bilo tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja”.

On je rekao da mere ne mogu da se ublažavaju dok su kovid bolnice pune. “Moramo da vidimo jasno da se povećava otpust”, kaže.

“Vakcina ekstremno dobro radi u Beogradu”, rekao je Kon. Precizirao je da se usporavanje i pad broja zaraženih korona virusom naročito vidi u glavnom gradu gde je preko 34 posto punoletnog stanovništva vakcinisano.

Nove mere donete su prošle nedelje, i na snazi su od ponedeljka

Bitna novina jeste da svi objekti i ustanove kojima je rad dozvoljen, imaju jedinstveno dozvoljeno radno vreme. Objekti mogu da rade 6 časova ujutru do 22 časa.

U skladu sa novim merama ugostiteljskim objektima sa baštom je dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje između ostalog podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

Takođe, zabranjeno je izvođenje scensko muzičkog programa (živa muzika u baštama).

Kafići i restorani i dalje mogu vršiti šaltersku prodaju hrane i pića (bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu). Dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, navodi se na sajtu Vlade.

Zatvoreni ostaju tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu.

I dalje je na snazi mera da svi objekti moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu.

Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.

Vlada Srbije napominje da je pojačan inspekcijski nadzor poštovanja svih epidemioloških mera na teritoriji čitave Srbije.

Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije veterinarske ambulante i slično mogu raditi non stop svakoga dana, kao i do sada.

Izvor: Insajder