Vožnjom kroz Niš motociklisti otvorili moto sezonu 2018 (VIDEO)

Otvaranje Regionalne Moto Sezone 2018 u Nišu
Otvaranje Regionalne Moto Sezone 2018 u Nišu; Foto: Naissus Info

Najveća Moto Asocijacija Srbije organizovala je „Regionalno Otvaranje Moto Sezone 2018“ na nivou cele republike Srbije.

Sinhronizovano u isto vreme u simboličnih pet minuta do 12 časova motociklisti iz Pančeva, Zrenjanina, Kule, Sremske Mitrovice, Loznice, Valjeva, Ivanjice, Pertovca na Mlavi, Paraćina, Ćuprije, Jagodine i Niša su u svojim gradovima prošli svojim dvotočkašima kroz grad i na taj način podsetili sve učesnike u saobraćaju da će sa lepim vremenom svakodnevno biti  prisutni na kolovozima.

Okupljanje motociklista u Nišu, Foto: Aleksandar Radojičić
Okupljanje motociklista u Nišu, Foto: Aleksandar Radojičić

Pod sloganom skupa „Vozimo se zajedno- krajnje je vreme das vi učesnici u saobraćaju obrate pažnju na motoriste“, kroz Niš u pratnji policije, prošlo je oko stotinu motociklista.

U vožnji su mogli da učestvuju svi članovi kluba ili solo vozači, bez obzira da li upravljaju skuterom ili nekim većim motorom, jer su svi zajedno učesnici saobraćaja.

Prema poslednjim podacima, motociklisti su najugroženija grupa u saobraćaju u Srbiji.

Vozači moraju paziti naročito u ovom prolećnom periodu kada motociklisti tek počinju da se uključuju u saobraćaj ali i motoristi moraju preduzeti određene preventivne mere.

“Vozeći skuter ili motor imate 250 puta veću mogućnost da nastradate nego ako vozite isto prevozno sredstvo u Evropskoj uniji, a to govori da je naša vozačka kultura daleko ispod standarda”, kažu motociklisti.

Niški motocicklisti su sa ovog skupa poručili vozačima automobila da pre skretanja dva puta pogledaju u retrovizor.

“Problemi sa strane motociklista su brzina, zatim nekorišćenje zaštitne opreme, a sa strane ostalih učenika – nedavanje žmigavca, odnosno vršenje radnji a da se prethodno nisu uverili da to mogu bezbedno da izvrše. U saobraćaju motociklisti ginu procentualno mnogo više nego ostale kategorije. Zato je potrebno da se što hitnije promeni način obuke, pravila saobraćaja koja moraju biti u skladu sa evropskim i da se medijski ova tema obrađuje „, ističu u Komitetu za bezbednost saobraćaja.