Vodič za ribolov šarana

Pecanje šarana

Šarani su popularna meta ribolovaca zbog velike veličine i ukusnog mesa. Međutim, šarani predstavljaju izazov jer se teško hvataju – pa je važno da ribolovci znaju šta treba da urade da bi uspešno lovili šarana. U ovom tekstu ćemo istražiti sve što treba da znate o pecanju šarana kako biste povećali svoje šanse za uspešan ribolov!

Gde mogu da nađem šarana?

Šaran se može naći u raznim staništima, ali više voli plitka jezera sa toplom vodom i rukavce gde su nivoi kiseonika visoki. U hladnim vodama, šaran se teže razmnožava. Međutim, šaran takođe spada u vrstu ribe koje mogu da koriste svoju kožu da uzimaju kiseonik čak i u vodama sa nedostatkom kiseonika. Dakle, ako tražite šarana, uverite se da pecate na njegovom pravom staništu, kao i da imate odgovarajuću opremu za šaranski ribolov!

Kada je najbolje vreme za pecanje šarana?

Najbolje vreme za pecanje šarana je jesen, kada voda počinje da se hladi. Tokom ovog perioda, šaran počinje da traži dublje vode kako bi se pripremio za zimovanje. Međutim, šaran takođe nastavlja da se hrani tokom ovog perioda, tako da ga komotno možete loviti, naravno, ako znate gde se krije! Kako se proleće približava i voda se ponovo zagreva, šaran postaje aktivniji i traži mesta za mrešćenje. Tada su i najveće šanse za njegovo hvatanje jer se tokom ovog perioda češće hrani.

Koje vrste mamaca treba da koristim?

Vrsta mamca zavisi od vrste ribe koju želite da ulovite, ali živi mamac kao što su crvi ili puževi je generalno najbolji. Ako pecate u dubljim vodama ili tokom hladnijih meseci, korišćenje veštačkih mamaca ili muva može biti prikladnije za vaše potrebe. Eksperimentišite sa različitim mamcima dok ne pronađete najbolji! Takođe, zapamtite da manji mamci funkcionišu bolje od većih, pa se uverite da mamac koji koristite nije prevelik ili pretežak!

Pecanje šarana svakako predstavlja izvanredno iskustvo i nagrađuje ribolovca na više načina – od ukusnih jela od sveže ulovljene ribe do lepih uspomena na uzbudljiv dan na jezeru i reci.

Nadamo se da smo ovim vodičem pružili dovoljno informacija kako biste mogli da okušate sreću u hvatanju šarana! Bistro!