Niške škole fudbala rade u nehumanim uslovima

Foto: T.T, FK Radnički Niš

Mnogi se pitaju kada je pravo vreme da talentovana deca iz Niša, pređu u Beograd i njihove škole fudbala. Postavlja se pitanje zašto se Niški klubovi i školice fudbala ne finansiraju više i zašto ne omoguće bolje uslove.

U Niški fudbal, generalno i sport se jako malo ulaže, a postoje jako talentovana deca, koja bi želela da svoj grad predstavljaju sa svojim klubom u najboljem mogućem svetlu, ali  nažalost finansijski uslovi to baš i ne dozvoljavaju. Beogradski klubovi i školice fudbala, imaju mnogo bolju sportsku politiku i strategiju.

O svemu tome za Naissus.info je govorio predsednik fudblaskog kluba Real Niš, Goran Stojiljković.

Kada je nabolje da deca iz Niša odu u Beograd?

’’Ranijih godina se dešavalo  da deca već sa 12 godina odu u Beograd, zbog tih boljih uslova, u zadnje vreme se taj period produžio na 14,15 godina. Realno gledano Niš nema nijedan dobar teren gde deca mogu da treniraju, i da se razvijaju, i to što imaju, dosta je opterećeno. Ako izuzmemo problem sa terenima, najbolje je da što duže ostanu u Nišu.“

Da li Niš dovoljno ulaže u sport?

„Ja nisam uključen u to, jer nisam nikad tražio pomoć, ali znam da neki klubovi dobijaju novčanu pomoć.“

On konstatuje kako bilo najbolje da se klubovi privatizuju.

Kako to da Beogradski klubovi imaju bolje uslove?

Glavni problem je to što su tereni u Nišu u svojini grada, i iz tog razloga se nikom ne isplati da ulaže u iste, jer nije njihov, tako da je situacija komplikovana. Ja lično iz svog primera bih ulagao u svoj teren i infrastrukturu, ali teren nije moj, već gradsko građevinsko zemljište, gde ja imam neki ugovor o korišćenju, nikakvu zaštitu, niti pravo da ulažem.“

On dodaje, kako je i problem Radnički, koji ne prati ostale škole fudbala i ne sarađuje, i sva deca završavaju u Radničkom, u prvom timu, jer mi nemamo taj nastavak, i onda se deca odlučuju da odu u Beograd.

Šta poručuje mladim talentima?

Iz ličnog iskustva, treba da jasno postave ciljeve, i da rade naporno kako bi postigli sve što su zamislili, jer ni u Beogradu nije baš toliko lako. Bez truda i zalaganja, nema uspeha.“ 

Jedna od retkih fudbalskih škola koja ima dobru sportsku politiku, i koja ulaže u svoje talente je Budućnost iz Popovca, oni su svoje uslove doveli do savršenstva.

Tim iz Popovca se već nekoliko sezona takmiči u Srpskoj ligi Istok i ređa uspehe. Od nedavno je pokrenuta i škola fudbala, koja je po mišljenju mnogih na najvišem nivou. Popovac, ima i još jedan fudblaski klub, a to je OFK Budućnost.

Što se tiče mlađih kategorija, imaju čak oko 400 mlađih klinaca koji su jako uspešni. Imaju sjajnu infrastrukturu, dva velika terena, od kojih je jedan pod reflektorima, balon salu, svlačionice, kafić i službene prostorije.

Budućnost Popovac treba biti primer svima na ovim prostorima, radi korak po korak i sjajno se razvija. Samo je pitanje vremena, kada će većina njihovih selekcija igrati najjači rang takmičenja.

Za Naissus.info, ovoj temi nam je pričao i Igor Janković, predsednik fudblaskog kluba Aluminijum.

Najbolje je da naša deca ne idu nigde, i da mi ovde imamo jednu zdravu priču, sredinu, što najviše zavisi od finansija, budžeta, što je i najveći problem u Nišu. Škole fudbala postoje, ali to su sve privatne, gde deca kad dođu do nekih 16,17 ili 18 godina, ne mogu da idu dalje, jer su škole fudbala za male i gde se naplaćuju školarine. Malo se izdvaja, konkretno mi imamo neki projekat škole fudbala, koja treba da krene od aprila meseca, koja će biti pri fudbalskom klubu, da nije privatna, gde će sve ići preko kluba, opštine. Naš ovde generalni problem je prilaz, tačnije infrastruktura, koja je u lošem stanju, jer treba da se poveže sa naseljem, koje je veliko i ima dosta dece. Postoji problem gde deca dostignu uzrast kad treba da zaigraju za seniorsku selekciju, a ne mogu da se izbore, prelaze u okolna mesta, koja imaju dosta većih finansija, nego klubovi ovde.“

Dodaje kako je velika nezainteresovanost omladine da se bavi sportom, kako treba da se podiže svest o tome, ne priča se dovoljno o tome šta je bitno, malo se priča o ishrani, zdravstvenoj preventivi, zdravom životu uopšte. Janković još dodaje kako treba dosta da se ulaže, jer je Niš, kako kaže, rasadnik talenata.

FK Aluminijum

„Mladoj deci i mladima bih poručio da treba da shvate, da se sportom bave najviše zbog sebe, da ne treba da se opterećuju da li će postati zvezde. Najvažnije je da se edukuju, da postanu dobri ljudi, da budu zdravi. Vera u seba, samopuzdanje i naporan rad su bitan factor, takođe, i sreća je jako bitna, jer postoje veliki talenti koji nisu uspeli, a postoje i oni manji koji uspeli“ poručio je Janković.

Autor: Sava Jojić