Usvojena Rezolucija o Srebrenici, u Nišu organizovana bakljada i povorka kroz grad

Screenshot, RTS

Rezolucija o Srebrenici kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici usvojena je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Za su glasale 84 zemlje, protiv je bilo 19, dok je 68 zemalja bilo uzdržano.

Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici uvršćen je u dnevni red 82. Plenarnog sastanka pod tačkom Kultura mira.

U nacrtu rezolucije se podseća na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojima je zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid.

Podseća se i da se 2025. navršava 30 godina od genocida u Srebrenici u kojem su 1995. izgubljena najmanje 8.372 života.

Naglašava se odgovornost država da okončaju nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima i da krivično gone odgovorne za takva dela da bi se izbeglo njihovo ponavljanje i došlo do održivog mira, pravde, istine i pomirenja.

U konačni tekst ubačena su i dva amandmana koje je predložila Crna Gora i kojima se ponavlja da se „krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, versku ili neku drugu zajednicu u celini“, kao i „čvrsta posvećenost održavanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini“.

Organizovana bakljada, zastave i povorka kroz Niš

Povorkom od više desetina automobila, zastavama i bakljadom u centru Niša, protestovali su građani zbog usvojene Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici, a prema nezvaničnim informacijama organizatori su niški naprednjaci.

Povorka automobila iz kojih su vijorile srpske zastave krenuo je iz Durlana odakle su uz zvuk sirena se kretali ka Trgu kralja Milana.

Oko 20 sati, kolona je bila u centru, kada su upaljene baklje, a policija je Ulicu Generala Milojka Lešjanina zatvorila za saobraćaj već oko 19 sati, a već oko 18 sati pod rotacijama su kružili delovima grada.

Nakon bakljade, kolona se uputila ka Niškom simfonijskom orkestru gde su ih čekali niški funkcioneri SNS-a, koji su okupljene obavestili da će bakljada u centru grada početi u 20 sati. Prisustvovali su i vodeći ljudi sa liste SNS u Nišu – Dragoslav Pavlović, Milan Lazarević i drugi.

Global Digital Clinik