Novi izum i nagrada za učenike ETŠ “Mija Stanimirović”: “Eko bombice” – izum niških srednjoškolaca za očuvanje ekologije

„Eko bombice“ – zeleni izum učenika ETŠ “Mija Stanimirović” okupljenih oko učeničke kompanije „Eko ekspozija“  odveo ih je na nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija održanog 19 – 21. maja u Beogradu, gde su osvojili nagradu za inovaciju koja je na najbolji način doprinela razvoju zajednice. Ovo nije jedina nagrada za niški tim jer je jedna od članica kompanije, Jana Kostić osvojila nagradu za jednog odmladih lidera.

U želji da kod svojih vršnjaka probude svest o ekologiji i značaju očuvanja životne sredine pronašli su način da ozelene grad i to na zabavn način. Koristeći znanje iz ekologije, hemije, ali i mehanike učenici ETŠ „Mija Stanimirović“ osmislili su eko bombicu sačinjenu od zemlje, peska, semena biljaka i tajnog sastojka  koje izbacuje vending mašina. Mašina čuva svežinu i vlažnost kuglica, a do jedne možete doći ubacivanjem žetona.

„Eko ekspoziju“ čine: Ognjen Marjanović direktor kompanije, Jana Kosti direktor marketinga, Petar Cvetković direkor finansija, Petra Mitrović direktor proizvodnje i Mihajlo Dinić grafički dizajner.

Srednjoškolci će svoj izum predstaviti široj javnosti 5. juna u okviru Zelene nedelje na „Ecologic Expo 2024“ u Tvrđavi, a potom i na festivalu reciklažne i cirkularne umetnosti „Cirkle art“ krajem avgusta u Nišu. Želja im je da se njihov izum nađe na više lokacija u gradu.

Global Digital Clinik