Uskoro revitalizacija i sanacija bedema i šetališta Tvrđave u Nišu

Neuređene staze kod rovova Tvrđave u Nišu; Foto: Nikola Đorđević
Neuređene staze kod rovova Tvrđave u Nišu; Foto: Nikola Đorđević

Više od 1300 metara sanacije i formiranje šetnih staza na bedemima Tvrđave obuhvata novi projekat Grada Niša koji će se uskoro realizovati, usvojeno je na poslednjoj sednici Gradskog veća.

Ukupna vrednost projekta je 113,5 miliona dinara. 40 miliona finansiraće Ministarstvo privrede, a ostatak će sufinansirati Grad Niš.

„S obzirom na to da su uređene i postojeće staze dobićemo kompletno uređenu Tvrđavu ne samo od beogradske i Stambol kapije, već će se obuhvatiti i staze iza autobuske stanice, iznad Rovčeta na severnoj i istočnoj strani, odnosno ka tehničkim fakultetima i gradskom polju“, rekao je Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoja Niša.

U toku je javna nabavka za odabir izvođača. Rekonstrukcija šetališne zone u Tvrđavi je sastavni deo preuređenja centra Niša.

Pročitajte i: Evo kako će izgledati centar u Nišu: Pešačka zona, fontana, uređenje mosta (VIDEO)

Projekat „Sanacija bedema-eskarpi Niške tvrđave, Grad Niš“ predstavlja deo
višegodišnjeg programa istraživanja, konzervacije, valorizacije i prezentacije kulturno-istorijske baštine Niša na kojem radi Grad Niš i koji je otpočeo u toku 2012. godine.

U sklopu ovog programa, investicije su sprovedene na revitalizaciji arheološkog parka Medijana, objektu Istorijskog arhiva u Niškoj tvrđavi, sanaciji bedema Tvrđave,  rekonstrukciji amfiteatra i rovova u Tvrđavi za potrebe turističko-sportskog kompleksa,
izgradnja dečijeg naučnog parka.

Realizacija ovog projekta će dovesti do stvaranja preduslova za otvaranja južne kapije i Stambol kapije i na taj način otvorila za prezentaciju veći deo tvrđave koji je u ovom trnutku zatvoren za javnost. Takođe, na taj način bi doprinelo realizaciji projekta
uklanjanja zelene pijace, auto pijace i divlje pijace okolo zidina tvrđave.

Dostava hrane u Nišu