Evo kako će izgledati centar u Nišu: Pešačka zona, fontana, uređenje mosta (VIDEO)

Centar u Nišu
Plato ispred Gradske kuće; Foto: Zavod za urbanizam

Trg kralja Milana ove godine bi trebalo da dobije novi izgled i proširiće se do same obale Nišave, uz rekonstrukciju Tvrđavskog mosta, tako da će ceo prostor biti jedinstvena celina.

Novo arhitektonsko-urbanističko rešenje uređenja Trga kralja Milana u Nišu pre svega nudi široku pešačku zonu i mesto za organizovanje velikih manifestacija na otvorenom.

Posle javne prezentacije arhitektonsko-urbanističkog rešenja centralnog trga u Nišu na adresu Zavoda za urbanizam stiglo je 14 primedbi građana.

Tri primedbe su prihvaćene, a tiču se intenzivnijeg osvetljenja fasada i drugih arhitektonskih formi, kao i mogućnosti održavanja kulturnih manifestacija.

Pešačka zona kod Tvrđave; Foto: Zavod za urbanizam
Pešačka zona kod Tvrđave; Foto: Zavod za urbanizam

Spomenik kralju Milanu?

Savet za kulturno stvaralaštvo, na čelu sa arhitektom Hadži Ivanom Redijem, predlaže da se u godini kada se obeležava 140 od oslobođenja Niša podigne spomenik kralju Milanu Obrenoviću.

Predsednik Saveta kaže da je njegov predlog da spomenik bude podignut u centru grada. Predlog je predat Sekretarijatu za kulturu, koji su dalje prosledili Zavodu za urbanizam.

Pešačka zona preko tvrđavskog mosta; Foto: Zavod za urbanizam
Pešačka zona preko tvrđavskog mosta; Foto: Zavod za urbanizam

“Ukoliko bi podizali novi spomenik na Trgu kralja Milana potrebno je odraditi sveobuhvatnu analizu i sagledati celokupan prostor kako bi sve bilo profesionalno odrađeno”, kažu u Zavodu za urbanizam.

Nakon dobijanja predloga od njih, traži se mišljenje od Ministarstva kulture i ukoliko bude pozitivno, predlog se može naći pred većnicima Skupštine grada Niša.

Trg kralja Milana; Foto: Zavod za urbanizam
Trg kralja Milana; Foto: Zavod za urbanizam

Da bi radovi na uređenju Trga kralja Milana počeli, potrebno je da Sekretarijat za planiranje i izgradnju potvrdi urbanistički projekat.

Onda da se sa arhitektonsko-urbanističkim rešenjem saglasi Zavod za zaštitu spomenika kulture i pribave potrebne dozvole za radove.

Nakon toga, raspisuje se javna nabavka i bira izvođač radova.

Dinamikom je predviđeno da većina radova na Trgu kralja Milana budu gotovi do kraja ove godine.

Global Digital Clinik