Burek kao niški brend: Ponovo manifestacija “Dani bureka” u Nišu

Burek sa sirom, niški brend
Burek

U cilju promocije gastro – turizma Niša kao grada sa meraklijskim duhom „juga“, dobrom hranom i domaćim specijalitetima posle nekoliko godina pauze ponovo će se organizaovati tradicionalna gastro-manifestacija „Dani bureka Niš 2018“, najavljuju iz Turističke organizacije Niša.

Gastro-manifestacija “Dani Bureka Niš 2018” biće organizovana u periodu od 16 do 19. avgusta 2018. godine na šetališnom delu Keja 29. decembar pored amfiteatra.

Dani bureka, Niš

“Posle par godina pauze vraćamo tradiconalnu manifestaciju Dani bureka – Buregdžijadu, jer je to jedan od brendova Niša”, rekao je direktor TON-a, Uroš Parlić.

Promocija Niša tokom leta

Bogatstvo niške kuhinje potiče od njegovog geografskog položaja i kulturne raznolikosti nastale vekovnim uticajem različitih kultura. Kada kažete Niš, odmah pomislite i na niški burek koji se u Nišu sprema od 1498. godine. Ova manifestacija ima za cilj da promoviše ”tradicionalni niški doručak” koji pamte brojni posetioci našeg grada.

“Niš ove godine posvećuje nekoliko dana promociji i uživanju u ovom izuzetnom jelu, i tokom trajanja „Dana bureka“, na jednom mestu možete probati najbolji burek koji nude vodeći niški proizvođači bureka”, kažu u Turističkoj organizaciji Niša.

Burek za Ginisov rekord 2011, Niš
Burek za Ginisov rekord 2011, Niš

Pored niških učesnika u takmičenju pripremanja bureka ove godine biće predstavnika zanatskih pekara i iz Grčke, Bugarske i Makedonije.

“Ova tradicionalna manifestacija svake godine okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje kao i inostranstva koji će uživati u bogatoj ponudi ovog izuzetnog niškog specijaliteta a ove godine posetioci će imati priliku da uživaju u brojnim iznenađenjima izradi najvećeg bureka i bogatom pratećem umetničkom programu”, najavljuju u TON-u.

Organizator ovogodišnje gastro-manifestacije je Udruženje Unija pekara, uz pomoć Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, Gradske opštine Medijana, Kancelarije za mlade i Turističke organizacije Niš.

Dostava hrane u Nišu