Uskoro prodaja karata za razgledanje Zemlje iz svemira

razgledanje zemlje iz svemira
Foto: Ilustracija, Pixabay

Raketna kompanija milijardera Džefa Bezosa “Blu Oridžin” uskoro će početi prodaju karata za suborbitalna razgledanja na svojoj letelici “Novi pastir”. To označava prekretnicu ka novoj eri privatnih komercijalnih svemirskih putovanja. Da li biste krenuli u razgledanje Zemlje iz svemira?

Očekuje se da će kompanija Blu Oridžin objaviti detalje o načinu kupovine mesta, vremenu prvog leta i ceni karte. Ovo je godinama pažljivo čuvana tajna.

Prethodno je bilo govora o tome da Blu planira da naplati putnicima najmanje 200.000 američkih dolara za vožnju, na osnovu procene suparničkih planova kompanije Virdžin Galaktik Holdings milijardera Ričarda Brensona.

[irp]

Blue Oridžin je prošle nedelje najavio da će uskoro započeti prodaju karata, nakon godina testiranja i razvojnih radova koji su uključivali kašnjenja.

Nova kombinacija rakete i kapsule “Pastir” dizajnirana je za autonomno prevoženje šest putnika više od 100 km iznad Zemlje u suborbitalni prostor. Putnicima će biti pruženo iskustvo nekoliko minuta bestežinskog stanja i prizor zakrivljene planete. Potom će se kapsula pod pritiskom vratiti na Zemlju sa padobranima.

Kapsula ima šest osmatračkih prozora. Prema podacima kompanije, oni su skoro tri puta veći od prozora na avionu Boing 747.

Izvor: bif.rs