U Oficirskom domu izložba: “O koristi i šteti istorije za život“

izložba O koristi i šteti istorije za život
Foto: Galerija savremene likovne umetnosti

U Oficirskom domu u Nišu u četvrtak od 13 sati biće otvorena izložba Radoša Antonijevića, “O koristi i šteti istorije za život“.

Iz Galerije savremene likovne umetnosti, navode da je Izložba u stvari ambijentalna postavka koju čine tri rada: Šator Vidovdanski hram ( po maketi Ivana Meštrovića iz 1908 godine za hram u slavu Kosovskog boja kao univerzalnog simbola slobodarskog duha svih južnoslovenskih naroda), Na svome mestu stajati (instalacija od tri šatora u vidu planina Olimp, Sinaj i Ararat) i Šator Dečani M2 (prema obliku manastira Visoki Dečani iz 14.veka).

“Preoblikujući nacionalne, verske ili civilizacijske simbole različitog porekla u šatore odnosno objekte privremenog, montažnog i mobilnog karaktera koji su uz to su i funkcionalni, umetnik stvara dela koja u svom kontekstu poseduju referentnost na brojne primere pojedinačnih ili kolektivnih  drama, uslovljenih različitim krizama (egzistencijalnim, migrantskim, identitetskim, duhovnim…) u  lokalnim ili globalnim prilikama. Radoš Antonijević zapravo na metaforičan način preko simbola potiskivanog ili prenaglašenog istorijskog sećanja identitetskog koda, komentariše konfuznu sadašnjost, navode iz Galerije.

Izložba će trajati do 11. maja, a radno vreme je od 12 do 18 sati u Noći muzeja ( subota 15. maj) do 22 sata, saopštavaju uz napomenu da su posetioci dužni da poštuju preventivne epidemiološke mere.