Lutkarsko pozorište na festivalu „Mali Joakim“ sa predstavom „Palčica“

palčica
Foto: Pozorište lutaka Niš

Trinaesti festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Mali Joakim“, koji održava se od 10. do 16. maja u Gračanici. Pozorište lutaka Niš učestvuje sa predstavom „Palčica“ u režiji Dragane Miloševski Popove.

Kada jedna usamljena žena poželi da ima dete iz cveta lale rodi se Palčica, devojčica mala poput palca, kako joj i samo ime kaže. Ona u početku biva srećna sa svojom majkom, međutim, kako odrasta njena ljubav prestaje da joj bude dovoljna. Ona kreće u svet u potragu za srećom. Taj njen put pun je iskušenja i opasnosti. Na kraju, zahvaljujući svojoj dobroti ona biva nagrađena i nalazi svet u kom se oseća kao kod kuće.

Po odluci selektora Spasoja Ž. Milovanovića u takmičarskom programu biće izvedeno sedam predstava profesionalnih pozorišta iz Prištine, Vranja, Kragujevca, Kruševca, Lazarevca i Niša, dok će Narodno pozorište iz Pirota izvesti predstavu u revijalnom delu programa, u čast nagrađenih.

Pozorište lutaka Niš nastupa u četvrtak, 13. maja u 13.00 časova u Domu kulture u Gračanici, koji je sa Narodnim pozorištem u Prištini i Zajednicom profesionalnih pozorišta Srbije domaćin ovog izdanja festivala.

Pred niškom publikom predstava „Tri praseta“

Niška publika moći će u nedelju, 16. maja od 11:30, da pogleda predstavu „Tri praseta“, u režiji Zorana Lozančića.

predstava tri praseta

Moderna priča o drugarstvu, ljubavi i zajedništvu. Tri praseta – Bucko, Mucko i Gucko žive bezbrižno ne sluteći da im se može dogoditi bilo kakvo zlo. Cvetna livada je njihovo omiljeno mesto za igru.

Međutim, na tri “dobra zalogaja“ oko baca zloćudni i proždrljivi vuk. Ali tri praseta su uspela da se spasu. U nameri da doskoče vuku, odlučuju da svako od njih sagradi svoju kućicu. Jedno prase je napravilo kućicu od slame, drugo od pruća, a treće od cigala. Dve kućice, od slame i pruća, vuk je uspe da ponovo poruši. Ali treća se pokazala kao preveliki zalogaj čak i za tako opasnog “stvora“ kao što je vuk. Došao je kraj stalnom bežanju. Srećni i bezbrižni, ali mnogo oprezniji, prasići nastavljaju da žive u slozi.

Uloge tumače: Svetlana Mihajlović, Tatjana Milenković, Dejan Gocić i Slobodan Miljković.