Uskoro još četiri laboratorije za testiranje u Srbiji

četiri laboratorije za testiranje
Vatreno oko Niš

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je danas da se ulažu napori da u narednom periodu bude otvorene još četiri laboratorije za testiranje na korona virus u Srbiji.

Plan je i da se uključi što veći broj privatnih laboratorija. Vekić je za RTS izjavio da su na početku epidemije koronavirusa PCR test radile samo dve laboratorije u Srbiji, a da su sada u obradu uzoraka i testiranje uključene 22 laboratorije, prenosi Insajder.

“Ići će se u pravcu osposobljavanja novih laboratorija”, kazao je Vekić i dodao da je u planu da testovi mogu da se rade i u laboratorijama u Užicu, Šapcu, Zaječaru i Kruševcu.

U Nišu se testiranja rade i u nedavno otvorenoj laboratoriji “Vatreno oko”.

Prema njegovim rečima, za testiranje na koronavirus konkurisalo je i više od 30 privatnih laboratorija, od kojih je do sada 27 dobilo dozvolu za rad.

Epidemiološka situacija

Od početka epidemije u našoj zemlji život su izgubile 652 osobe. Ukupan broj zaraženih je 28.497, a testirano je 762.229.

U poslednja 24 sata hospitalizovana su 203 pacijenta, dok je iz bolnica otupušteno 376. Trenutno je u Srbiji 8.799 aktivnih slučajeva, dok je od početka epidemije ozdravilo 18.965 ljudi.

Zamenica direktora Instituta batut Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u poslednjem danu najviše laboratorijski potvrđenih slučajeva bilo na teritoriji Beograda i Novog Sada, kao i da je zabeležen blagi skok obolelih u Kikindi.

Danas je na sednici Kriznog štaba doneta konačna odluka o tome kako će izgledati nastava u školama.

Nastava za đake prva četiri razreda odvijaće se u potpunosti u školi. U učionici može da bude maksimalno 15 đaka. Oni će imati četiri časa dnevno, koji će trajati po 30 minuta. Za starije uzraste će biti organizovano kombinovano izvođenje nastave.

Prva vakcina protiv korona virusa registrovana u Rusiji

Global digital clinic