Unija prosvetara: Za sve što se desi u prepunim školama, odgovoran je ministar

zatvaranje škola
Foto: Ilustracija, Pixbay

Nova školska godina počinje sutra, a 97% učenika vratiće se u đačke klupe. Unija sindikata prosvetnih radnika tvrdi da je nastavu nemoguće izvesti.

Prema rečima ministra prosvete, Mladena Šarčevića, sve je spremno za početak nove školske godine u Srbiji. Unija prosvetara, s druge strane, upozorava da nema uslova za realizovanje nastave uz poštovanje propisanih mera.

97% roditelja u Srbiji izjasnilo da njihova deca pohadjaju nastavu u školama od 1. septembra. Šarčević je kazao da u 38 odsto škola u Srbiji, prvenstveno manjih seoskih i škola manjina, neće biti potrebe da se odeljenja dele na grupe od najviše 15 učenika kako bi se primenile epidemiološke mere, piše Beta.

Podsetimo, Unija sindikata prosvetnih radnika nedavno je zatražila odlaganje početka školske godine. “U haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete. Bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent”, saopšteno je.

Njihov zahtev je odbijen, a ministar prosvete i premijerka tvrde da su škole spremne, i da su svim imali dovoljno vremena da se pripreme.“Deca su u školi bezbednija nego na nekim drugim mestima, poput parkića. U školi moraju poštovati mere – učionice se dezinfikuju, poštuje se distanca, obavezne su maske”, istakao je Šarčević.

U svom jučerašnjem saopštenju Unija se obratila ministru Šarčeviću. Navode da sa trenutnim brojem učenika i trenutnim obimom gradiva, nisu spremni ni za nastavu na daljinu, ni za organizaciju nastave uz poštovanje propisanih mera. “ Za sve što se bude desilo u prepunim školama, sami ćete i snositi odgovornost. Mi smo dali šansu razumu, pripreme od još dve nedelje i pomeranje početka školske godine. Niste prihvatili naše argumente. U redu, preuzmete odgovornost“, piše u saopštenju.