Brnabić: Škole su spremne, nema potrebe za odlaganjem početka školske godine

brnabić

Prema rečima Ane Brnabić, nema potrebe za odlaganjem početka školske godine, kako je zatražila Unija sindikata.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Vlada Srbije blagovremeno su dali preporuke školama za odvijanje nastave. „Svi su imali dovoljno vremena da se pripreme“rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, od epidemiološke situacije zavisi kako će se situacija dalje odvijati – ukoliko bude bolja dozvolićemo veća odeljenja, a ako bude lošija sprovodiće se onlajn nastava. Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ je napravio poseban tim koji će pratiti samo epidemiološku situaciju u obrazovnim ustanovama.

Škole u Srbiji su do danas imale rok da završe operativni plan nastave u narednoj školskoj godini. Ministar prosvete je rekao da 45 odsto škola u Srbiji, koje su male neće morati da dele odeljenja u manje grupe i da će moći da organizuju nastavu uživo za niže i starije razrede osnovne škole.

U anketama koje su škole sprovele, 97 odsto roditelja se opredelilo da đaci prate nastavu uživo u školi.

„Deca su u školi bezbednija nego na nekim drugim mestima, poput parkića. U školi moraju poštovati mere – učionice se dezinfikuju, poštuje se distanca, obavezne su maske“, istakao je Šarčević.

Unija sindikata prosvetnih radnika traži odlaganje početka školske godine