Unija sindikata prosvetnih radnika traži odlaganje početka školske godine

ružić
Foto: Ilustracija

Unija sindikata prosvetnih radnika saglasila se da od prosvetnih vlasti treba zahtevati odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje.

Razlozi za odlaganje početka školske godine su što lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva. Zbog toga je potrebno vreme da se škole spreme za prijem učenika i nastavnika. Sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa, kaže Unija sindikata prosvetnih radnika.

“Škole još nisu dobile redukovane nastavne planove i programe, nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika. Nema ni dovoljno izvršilaca za predložene modele nastave”, navedeno je u saopštenju.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar neki od navedenih problema reše. U suprotnom nas, kako su naveli, čeka početak školske godine koji će ubrzo biti i kraj.

“U haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete. Bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent”, saopšteno je iz Unije.

Izvor: Insajder

Zatvaranje škola dovelo je do generacijske katastrofe