Udruženje turističkih vodiča Niš obeležilo Svetski dan turističkih vodiča

Foto: FB Udruženje turističkih vodiča Niš

Svetski dan turističkih vodiča, kao i 20 godina rada Udruženja vodiča u Nišu, obeležen je besplatnim turističkim turama i obilaskom znamenitosti Niša i okoline.

Zainteresovani su zahvaljujući turističkim vodičima mogli da dožive putovanje kroz Prvi Svetski rat, koje se odnosi na obilazak autobusom centar grada, posetu Francuskom i Britanskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, na Delijskom visu, spomeniku Dragutinu Matiću u Gadžinom Hanu, čuli su priču o podvizima srpske vojske tokom Prvog Sv.rata, o Niškoj banji, Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri, Orijent Ekspresu… Nakon toga, grupa je otišla do Malče i posetila vinski podrum.

“Videli smo Niš kroz Prvi svetski rat, videli smo Gadžin Han i kuću Dragutina Matića, osetili istoriju rimskog Naissusa, išli putevima cara Konstantina i videli njegovu rezidenciju na Medijani, posetili muzej Ponišavlja u Pirotu, upoznali tajnu tkanja pirotskog ćilima, prošli Momčilovu tvrđavu, osetili duh starih ratnika, pomolili se za njihov mir i našu budućnost u manastiru Sv. Roman. I nadamo se da su naši putnici svi uživali kao što smo mi danas” izjavili su iz Udruženja turističkih vodiča Niš.

Međunarodna federacija udruženja turističkih vodiča, sa sedištem u Beču, ustanovila je ovaj dan daleke 1990. godine i od tada se svake godine on proslavlja, sa temom koja je vezana i za Svetski dan turizma.

“Posebno zadovoljstvo nam čini podatak da su studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu i Univerzitet Singidunum bili naši gosti na današnjim turama. Ako smo ih malo zainteresovali da se neko od njih počne baviti našim poslom, naša misija će biti uspešna.” – Udruženja turističkih vodiča Niš