Najveća farma svinja smeštena u neboder

foto: screenshot YouTube/GlobaLink

Uzgoj svinja u višespratnicama danas je realnost u Kini, gde je zemljište za poljoprivredu redak resurs, proizvodnja hrane zaostaje za potrebama, a snabdevanje tržišta svinjetinom strateški je imperativ.

Neboder od 26 spratova, koji se uzdiže iznad rurarne regije u centraloj  Kini, primio je prve svinje krajem septembra prošle godine. Na desetine krmače, odjednom, transportovane su industrijskim liftovimana na više spratove i tu će boraviti od inseminacije do zrelosti.

foto: screenshot YouTube/GlobaLink

Svaki sprat funkcioniše kao samostalno poljoprivredno odeljenje za različite faze života mladih svinja: područje za prasne krmače, soba za prašenje, mesta za dojenje i prostor za tovljenje svinja.

Hrana se prenosi pomoću transportera na vrh sprata, gde se skuplja u velikim rezervoarima. Odatle se svakodnevno dostavlja više od jedne tone hrane na niže spratove putem visoko-tehnoloških hranilica, koja automatski raspoređuju obrok svinjama prema njihovoj fazi života, težini i zdravlju.

foto: screenshot YouTube/GlobaLink

Čak se otpad koji nastaje tokom uzgoja svinja i proizvodnje mesa, koristi za proizvodnju biogasa, odnosno proizvodnju električne energije i zagrevanje vode na farmi.

Zgrada, na obodu Edžoua, grada na južnoj obali Yangtzea, se smatra najvećim farmom za tov svinja na svetu, a uskoro će biti otvorena još jedna identična. Kada obe zgrade dostignu pun kapacitet, tokom ove godine, očekuje se da će uzgajati 1,2 miliona svinja godišnje.

Kina troši oko polovinu svinjetine na čitavom svetu, čak i nakon što je izgubila čak 100 miliona svinja zbog smrtonosne bolesti svinja usled afričke svinjske kuge između 2018. i 2020. godine.

Izvor: Agromedia.rs