Učenici ETŠ “Nikola Tesla” najbolji na državnom takmičenju iz robotike

Učenici ETŠ
Aleksandra i Veljko Aleksić. Foto: PMF Kragujevac

Učenici ETŠ “Nikola Tesla” osvojili su prvo mesto na takmičenju u robotici i veštačkoj inteligenciji. Takmičenje je održano proteklog vikenda na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

Učenici ETŠ “Nikola Tesla”, Aleksandra i Veljko Aleksić, po treći put su osvojili prvo mesto na državnom takmičenju iz robotike. Predstavili su svog robota “AVA ROVER V1”. Njihov projekat je samohodni višenamenski robot koji može biti upotrebljen u bilo kojoj industriji.

Vrlo aktuelni rad, pod nazivom „Višenamenski AVA Robot sa UV lampom za sterilizaciju prostorija i medicinskog alata“. Učenici su razvili robota, ali i aplikaciju preko koje se robot može programirati u bilo kom radnom prostoru (aplikacija je dostupna na Google Play Store-a sa registrovanog naloga  _AVA_ DEVELOPER).

Robot omogućava dezinfekciju prostora i alata, bez prisustva čoveka, u kontaminiranim uslovima (pogodno za upotrebu tokom pandemije COVID-19).

Senzor koji nosi na sebi je sposoban da detektuje metan, propan, butan, heksan, ugljen-monoksid i ostale bojne otrove od kojih većina nemaju ni boje ni ukusa ni mirisa.

Aleksandra i Veljko su blizanci iz Pukovca. Učenici su druge godine Elketrotehničke škole „Nikola Tesla“.

Dostava hrane u Nišu