Niški košarkaši u kolicima u statusu beskućnika

niški košarkaši u statusu beskućnika
FOTO: FB KKK "Nais"

Iz KKK “Nais” obaveštavaju javnost da su niški košarkaši u kolicima od novembra u statusu beskućnika. Ističu da su ostali bez ikakvih prava od novembra, odnosno, da ne mogu da treniraju kao i ostali sportisti u Nišu. Zbog ovakvog tretmana prestaju sa trenažnim aktivnostima do daljeg.

Iz kluba navode da je prvi put u ovoj sezoni, 28. februara u trećem kolu Prve lige Srbije koje je odigrano u Požarevcu, ekipa KKK “Nais” vezala dva uzastopna poraza. Podsećaju da su pre nekoliko dana upoznali javnost sa situacijom koja vlada u klubu.

“Niški košarkaši u kolicima od novembra meseca su u statusu beskućnika, bez ikakvih prava da treniraju kao i ostali sportisti u svom gradu. Iako su i do novembra uslovi u kojima je klub funkcionisao bili ispod minimuma ljudskog dostojanstva, dodeljeni su nam najnepristupačniji termini treninga, nije omogućen ulazak u halu jer ne postoji rampa, svlačionice i tuš kabine ne ispunjavanju standarde kada su u pitanju osobe sa invaliditetom. Klub je beležio rezultate za ponos kako u domaćem prvenstvu i kupu, tako i na međunarodnim turnirima, što je posebno značajno imajući u vidu da je u pitanju jedan od najmlađih sportskih kolektiva u gradu na Nišavi, navode iz KKK “Nais”.

Dodaju i da su pored navedenih teškoća i problema koji su direktno izazvani “neodgovornošću, diskriminacijom i manjkom empatije ljudi iz gradskih struktura”, pronašli alternativu u 50 kilometara udaljenom Bojniku. Tamo su im kako navode obezbeđeni adekvatni uslovi. Međutim i to nije bilo održivo na duže staze.

” Ipak, zbog velike udaljenosti, kao i finansijskih teškoća da se logistički isprate nadljudski napori da klub normalno funkcioniše, većina igrača nije bila u mogućnosti da trenira u poslednja četiri meseca. Nažalost, prestanak redovnog trenažnog procesa, odrazio se i na sportske uspehe”, navode iz ovog kluba.

Podsećaju da su kao jedina ekipa južnije od Beograda koja se takmiči u Prvoj ligi Srbije. Dodaju, da su u želji da dostojanstveno reprezentuju svoj grad i region, hrabro izašli „na crtuˮ ekipama KKK “Bijeljina” iz ovog grada i KKK “Despot” iz Beograda.

“Fizička nespremnost i neuigranost, koja je direktna posledica ovakvog stanja, sprečila je naš tim da kao više puta do sad, pobedi iskusnije i spremnije ekipe”, konstatuju u klubu.

U prvoj utakmici, motivisana ekipa Bijeljine dobila je Despot rezultatom 32:48. U narednoj utakmici, košarkaši u kolicima iz Bijeljine savladali su naš tim još ubedljivije – 64:37. U poslednjoj,  između Despota i našeg tima, Beograđani su odneli pobedu nakon produžetka – 37:30.

“Psiho-fizička i finansijska istrošenost koja je doživela kulminaciju u Požarevcu, naterala nas je da obavestimo javnost da prestajemo sa trenažnim aktivnostima, do daljeg. Ukoliko se situacija ne promeni, rukovodstvo kluba razmišlja o dugoročnom prestanku svih klubskih aktivnosti”, odlučni su u klubu.

 

Dostava hrane u Nišu