Kon: Nema druge alternative sem uvođenja vanrednog stanja

uvođenja vanrednog stanja
Foto: PrtSc, YouTube

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da sem uvođenja vanrednog stanja nema druge alternative, iako bi takva mera bila “ekonomski udar”, jer je najvažnije zaštititi živote.

“Jedino će mera potpunog sprečavanja kontakata doneti rezultate”, kazao je Kon za RTS.

On je dodao da mere prošlog vikenda nisu bile ono što je tražio medicinski deo Kriznog štaba.

“Mi smo tražili da sve bude zatvoreno sem prehrambenih objekata, pumpi i apoteka. To je potrebno da se prekine lanac transmisije virusa”, kazao je on.

“Medicinski deo Kriznog štaba ne može ni na koji način drugačije da predlaže. Svu težinu odgovornosti mora da preuzme čitavo društvo, medicinski deo jasno zna da je ovakva mera ekonomski udar, ali bez obzira na to, to je mera koja štiti živote. To moramo otvoreno i javno da kažemo. Predlog je da mora da se zabrane nezaštićeni kontakti inače ćemo puknuti k’o zvečka i tek tada će biti jasno šta to znači kad pukne zdravstveni sistem”, rekao je epidemiolog.

Član Kriznog štaba kaže da je više puta naglašavao da će značaj vanrednog stanja da se shvati tek u narednom periodu.

Ono što traži medicinski deo Kriznog štaba, kako je ukazao Kon, u praksi podrazumeva uvođenje vanrednog stanja i policijskog časa.

“Međutim, policijski čas može da bude neprekidan, vremenski ograničen, o tome nije bilo reči, niti je potrebno u ovom trenutku, veoma značajna je odluka da li će biti vanrednog stanja ili ne. Ne može grupa od 10 lekara da odluči o vanrednom stanju. Mi smo predočili šta je neophodno, ova situacija nije naivna”, naglašava Kon.

Kon je upozorio da epidemiološku situaciju dodatno pogoršava i novi soj koronavirusa koji je “došao” i u Srbiju.

“Interesantno je da nećemo da slušamo šta se događa u drugim državama, britanski soj virusa će se efektnije prenositi. On još uvek ne dominira, ali će porast broja zaraženih pokazati njegovo prisustvo”, rekao je Kon.

Kon je kazao da pogoršanje epidemiološe situacije utiče i na vakcinaciju.

“Na ovaj način je ugoržena vakcinacija. Ljudi iz crvene zone sada rade i na vakcinaciji, iscrpljenost je ogromna, i to se mora zaustaviti”, napomenuo je on.

Komentarišući gužvu na skijalištima u Srbiji, Kon je kazao da je medicinski deo Kriznog štaba upozoravao pred zimski raspust na to da skijališta ne treba da budu više od 30 odsto popunjena.

Kon je upozorio da građani Srbije treba da shvate da je koronavirus smrtna bolest i da “nije igra”.

 

Izvor: Beta, Insajder