Tribina o mini-hidroelektranama i otporu lokalnih zajednica

Stara planina
Foto: Odbranimo reke Stare planine

Tribina o uticaju derivacionih mini-hidroelektrana na prirodu biće održana u prostorijama Regionalnog centra za obrazovanje u Nišu. Na tribini će se govoriti i o otporu koji pružaju lokalne zajednice u borbi protiv izgradnje MHE.

Tribina je najavljena za danas, sa početkom od 18 sati. Organizator tribine je beogradski portal Mašina, u saradnji sa Udruženim pokretom slobodnih stanara iz Niša. Posetioci tribine imaće prilike da čuju koliko je energija dobijena iz MHE zaista „zelena“ i obnovljiva.

Pričaće se i o tome ko profitira od fid in tarifa za obnovljive izvore energije, koliko se zapravo energije može dobiti, kakve su posledice po lokalnu zajednicu i prirodu, a i kakve su perspektive buduće borbe i udruživanja.

Povod za organizaciju tribine je sve veći broj MHE na teritoriji cele Srbije, ali i polemika u javnosti, u kojoj je izražena sumnja u opravdanost izgradnje MHE. Fokus će biti i na građanskom otporu izgradnji MHE, koji je takođe prisutan širom Srbije, a možda najizraženiji na jugu.

U razgovoru učestvuju Nensila Radojković (Odbranimo reke Stare planine), Ljubomir Filipov (Južne vesti) i Robert Kasumović (Mašina). Ulogu moderatora imaće Predrag Momčilović (Mašina, Pravo na vodu).

Država dozvoljava i podstiče gradnju?

Organizatori tribine navode da je “država dozvolila izgradnju derivacionih MHE bez jasne strategije o obnovljivim izvorima energije, analize njihovog realnog energetskog potencijala i pre izrade adekvatnih procena njihovog uticaja na životnu sredinu i život lokalnog stanovništva. Osim toga”, dodaje se, “investitori MHE dobijaju podsticaje iz budžeta kojem svi doprinosimo”.

Organizatori takođe i navode da je “haotično i iracionalno postupanje vlasti” izazvalo reakciju lokalnog stanovništva. Usled toga, došlo je do nastanka više pokreta u Srbiji koji stiču sve širu podršku javnosti. Tako je i Stara planina dospela u fokus interesovanja javnosti nakon što su privatni investiori počeli sa izgradnjom derivacionih MHE, dovodivši pritom prirodne ekosisteme do kolapsa. Lokalno stanovništvo ostavljeno je bez vode.

Nakon reakcija lokalnog stanovištva, koje se protestima i drugim akcijama usprotivilo ovakvom otimanju reka, usledio je represivni odgovor obezbeđenja plaćenog od strane investitora i policije, poručuju organizatori tribine.

Povodom gradnje mini-hidroelektrana u Srbiji, pre oko mesec dana, oglasila se i Evropska energetska zajednica. U saoštenju sekretarijata ovog tela, navedeno je da je Evropska energetska zajednica upoznata sa situacijom u Srbiji i da trenutno razmatra žalbe koje su pristigle u vezi sa ovim slučajem.

Osim toga, izgradnja MHE nešto skorije bila je tema i u Evropskom parlamentu. Tom prilikom, podneto je više amandmana na tekst rezolucije o napretku Srbije na putu ka EU. Tema jednog bila je i problem u vezi izgradnje MHE.

Dodaje se i da je na teritoriji Srbije planirana izgradnja preko 800 MHE. Dobar deo njih, planirano je da se izgradi u zaštićenim prirodnim područjima.