Evropska energetska zajednica reagovala povodom izgradnje MHE

Stara planina
Foto: Odbranimo reke Stare planine

Nakon svega što se desilo u poslednjem periodu vezano za izgradnju mini-hidroelektrana u Srbiji, u celu problematiku sada se uključila i Evropska energetska zajednica.

Sekretarijat ovog tela izdao je saopštenje, koje se u potpunosti može pročitati na sajtu ove organizacije. U saopštenju se, između ostalog, navodi i da je Evropska energetska zajednica upoznata sa situacijom u Srbiji. Ova organizacija trenutno razmatra žalbe koje su pristigle u vezi sa ovim slučajem.

“Imajući u vidu problem koji je sistematske prirode, Sekretarijat će, što je pre moguće, organizovati sastanak svih relevantnih strana”, stoji na sajtu Evropske energetske zajednice.

Inače, već nekoliko meseci u Srbiji bruji rasprava o opravdanosti izgradnje MHE. Deo građana smatra da MHE donose više štete nego koristi. Sa druge strane, investitori odbijaju da obustave izgradnju.

Kako bi se stalo na put izgradnji MHE, organizovani su i protesti koje su podržale i mnoge javne ličnosti. Kampanju za masovno slanje žalbi Evropskoj energetskoj zajednici u svojoj emisiji pokrenuo je voditelj Zoran Kesić. Samo nekoliko dana nakon ovog apela, oglasila se i Evropska energetska zajednica saopštenjem.

Exe-Net