Sve je spremno za Ararat. Među učesnicima Nišlija Miroslav Dokman

Foto: Zoran Pavlović i Darko Žarić

Planinarska ekspedicija na najviši vrh Turske – Aratat ili Agri Dagi, visok 5137 metara, biće izvedena od 27.jula do 4.avgusta 2023.godine, a među osmoro učesnika iz Srbije i Hrvatske, svoje mesto našla su i trojica planinara sa juga Srbije: Zoran Pavlović Paća iz Predejana, Darko Žarić iz Prokuplja i Miroslav Dokman iz Niša.

Na ovoj ekspediciji, Planinarsko društvo “Preslap” imaće dvojicu svojih predstavnika, Darka Žarića i Miroslava Dokmana.

Istoričar Darko Žarić, 52-godišnjak, muzejski savetnik, zaposlen u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, po prvi put će se odvažiti da krene na neki od planinskih vrhova viših od 5000 metara nadmorske visine, a iza sebe ima prilično iskustva i u klasičnom planinarenju i visokogorstvu. Dodatni motiv za Žarića da se popne na najviši vrh Turske je i taj, što je od strane Planinarskog saveza Srbije, njemu ukazana čast i dato zaduženje, da napiše monografiju povodom jubileja 125 godina od osnivanja Planinarskog saveza Srbije, što će biti obeleženo 2026.godine. Žarić će se zato potruditi da jeda odeljak monografije bude posvećen i ekspediciji na Araratu.

Miroslav Dokman, 50-godišnjak, diplomirani ekonomista, zaposlen u Gradskoj upravi za finansije Grada Niša, do sada se, od najviših vrhova kontinenata i istaknutih vrhova na svetu, popeo na Akonkagvu (6962 m), najviši vrh Južne Amerike, na Kilimandžaro (5895 m), najviši vrh Afrike, na Elbrus (5642 m), najviši vrh evropskog kontinenta, na Bonete (5077 m) u Argentini, na Mon Blan (4810 m), najviši vrh Alpa i Evropske unije, na Fudži (3776 m), najviši vrh Japana…

Sportska dostignuća Zorana Pavlovića teško je i pobrojati, radi se o našem najuspešnijem visokogorcu, koji se na najvišim planinama sveta oseća kao kod kuće.

Na predstojećoj ekspediciji, planinarenje će započeti na nadmorskoj visini od 2200 metara, i prvoj etapi, u subotu, 29.jula, učesnici ekspedicije imaju za cilj da se popnu do baznog kampa, na oko 3400 metara nadmorske visine. U nedelju, 30.jula, izvodi se aklimatizacioni uspon do visinskog kampa na 4200 metara nadmorske visine, a odmah potom i silazak u bazni kamp. Ponedeljak, 31.juli, i utorak, 1.avgust, ključni su dani za ekspediciju. U ponedeljak se najpre odlazi do visinkskog kampa, u kome će se učesnici ekspedicije odmoriti, pred završni uspon na Ararat. U odlučujuću etapu kreće se malo iza ponoći između ponedeljka i utorka. Potrebno je oko 5 sati hoda do najvišeg vrha Turske. Od visine od 4900 metara, prema vrhu, pojas je večitog snega i leda.

Po silasku sa Ararata, učesnici ekspedicije vraćaju se u bazni kamp, u utorak kasno popodne, a u sredu konačno i izlaze sa područja planine Ararat.