Smeštaj u Nišu: Upoznajte carski grad, uživajući u svakom trenutku svog putovanja

Smeštaj u Nišu

Bilo da putujete u drugu zemlju, na drugi kontinent ili u susedni grad, smeštaj je jedna od najbitnijih stvari svakog putovanja. U Nišu, carskom gradu, pronaći ćete baš ono što vam je potrebno.

U Nišu ćete pronaći dobru hranu i vesele ljude, a ni udoban smeštaj u Nišu ne zaostaje. Dobro gostoprimstvo i domaćinska atmosfera dočekaće vas svuda.

Niš je najveći grad na jugu Republike Srbije i sedište Nišavskog upravnog okruga. Kao saobraćaјni čvor evropskih putnih i železničkih pravaca, sa aerodromom, lako јe dostupan iz svih pravaca. Kao savremeni univerzitetski grad sa preko 250.000 stanovnika, istovremeno јe prirodni, društveni, privredni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar јugoistočne Srbiјe.

Nosioci savremenog kulturnog života Niša su

 • Narodno pozorište,
 • Narodna biblioteka,
 • Narodni muzeј,
 • Simfoniјski orkestar,
 • Pozorište lutaka,
 • Zavod za zaštitu spomenika kulture,
 • Univerzitetska biblioteka,
 • Istoriјski arhiv,
 • Galeriјa savremene likovne umetnosti,
 • Dom kulture,
 • Kulturno-prosvetna zaјednica,
 • izdavačke kuće i mnogobroјne organizaciјe kulturno-umetničkog amaterizma.
Foto: Teo Srećković

“Lepote niške okoline, bliske i daleke, valja gledati očima, valja uživati duhom. Opisati se one ne mogu”, ovako je Niš viđen očima putnika još u 19. veku.

Najpotpuniji, najživlji opis ne može predstaviti ni hiljaditi deo onoga što bi oči videle za jedan časak, što bi duša osetila na jedan trenutak.

Niš je grad sa dugom istorijom

Niš je grad sa dugom istorijom. Pamti ratove, oslobođenja, muku i radost naroda. Njegovom kaldrmom koračali su mnogi znameniti ljudi. Iz pera Stevana Sremca potekle su najlepše priče o gradu na Nišavi i njegovim stanovnicima.

Niš ima brojne znamenitosti koje svakom turisti ostaju u sećanju. Jedan od njih je i Tiago Fereira. On je studije turizma završio u Brazilu, a kada je pre deset godina došao u Srbiju, odlučio je da svoj radni vek provede upoznavajući prirodne lepote naše zemlje.

Često dolazi u Niš, a evo kakvi su njegovi utisci o gradu na Nišavi.

„Niš je poseban grad sa dugom tradicijom. Poseduje energiju koja me jako privlači, zbog toga mu se uvek rado vraćam. Zanimljiv je taj spoj tradicionalnog i modernog, pa nakon šetnje Tvrđavom volim da uživam u nekom lokalu u Kazandžijskom sokačetu”, navodi Tiago.

Niški specijaliteti sigurno jesu jedan od razloga zbog kog turisti rado posećuju naš grad.  Pored bureka i ćevapa, Tiagu su se dopala i rebarca na kajmaku, koja, kako ističe, „najbolje idu uz domaće pivo”.

Pored Tvrđave i Kazandžijskog sokačeta ono što privlači pažnju u centru grada jeste i hotel Ambasador, koji se, hteli vi to ili ne, uvek nalazi u pozadini fotografija koje su uslikane na Trgu kralja Milana.

Kroz hotel Ambasador su kao gosti prošle mnoge znamenite ličnosti, među kojima je bio i Josip Broz Tito.

“U Niš je Tito stigao po podne 21. oktobra 1968. i prvo otišao u spomen-park Bubanj, gde je odao počast stradalim rodoljubima. Potom odlazi do hotela “Ambasador”, sa čijeg se balkona obratio građanima Niša. U hotelu je imao susret sa predstavnicima grada.”

Čuveni filmski par Elizabet Tejlor i Ričard Barton, koji su predstavljeni niškoj publici nakon projekcije filma „Sutjeska“ 1973. na tradicionalnim niškim Filmskim susretima, takođe su bili gosti hotela.

Ambasador nije radio od 2013. do 2019. godine, kada je ponovo počeo sa radom.

Smeštaj u Nišu

Pored hotela i apartmana, stan na dan Niš je opcija koju vam možemo preporučiti kada ste u poseti našem gradu. Smeštaj u kojem boravite u velikoj meri uticanje na vaš celokupan utisak o gradu, jer važno je imati udobno okruženje u kojem ćete se osećati sigurno. Prednost ovakve vrste smeštaja je što je cena pristupačnija, a lokacija u blizini gradskog jezgra olakšaće vam planiranje obilaska.

Stoga, smeštaj birajte pažljivo, kako biste uživali u svakom trenutku svog putovanja i iz Niša poneli najlepše utiske.

Niška Banja – oaza nadomak grada

Termalni izvori, priroda koja ostavlja bez daha i prelep pogled sačekaće vas u Niškoj Banji. Ukoliko želite da pobegnete od gradske gužve i uživate na svežem vazduhu predlažemo vam ovu lepoticu.

Niška Banja nudi vam smeštaj u kojem ćete imati utisak da ste okruženi prirodom, pticama i suncem. Budićete se nasmejani i odmorni, jer svež vazduh učini svoje, a priroda oko vas učini da zaboravite na svaku brigu.