Sindikati prosvete traže obustavu nastave u školama. Tvrde da je broj zaraženih učenika veći

sindikati prosvete
Foto: Ilustracija, Pixabay

Sindikati prosvete saopštili su da se podaci, koje je premijerka Srbije pre dva dana saopštila o broju zaraženih učenika, ne poklapaju sa podacima koje oni dobijaju sa terena. Ističu da treba obustaviti nastavu kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i dece.

Sindikati prosvete obratili su se javnosti, tvrdeći kako je broj učenika zaraženih korona virusom veći od onog koji je premijerka iznela u javnost.

“Prema našim izvorima broj obolelih učenika je višestruko veći, s tim što se ne vrši testiranje svih učenika koji imaju karakteristične simptome. Oni se šalju u izolaciju, pa ni taj broj ne ulazi u zvanične izveštaje” navodi se u saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i sindikata “Nezavisnost”.

Nastup premijerke koja je 15.11.2020.godine „zaboravila“ nosioce delatnosti koji rade u obrazovanju ocenili su kao “katastrofalan”.

“Po našim podacima sa terena, broj inficiranih nastavnika je izuzetno visok. Ako uzmemo u obzir da u proseku svaka škola ima do 3 inficirana, a imamo 1750 škola, onda je broj zaraženih oko 5000” tvrde.

Kako kažu, oni su još prošle nedelje upozoravali na alarmantnu situaciju i tražili produžetak raspusta u cilju ublažavanja trenutne epidemiološke situacije.

“Smatramo da bi u ovom trenutku trebalo obustaviti neposrednu nastavu kako bi sačuvali zdravlje zaposlenih i dece” , ističu.