Sezona divljeg luka: Da li koristite sremuš?

sremuš
Foto: Ilustracija, Pixabay

Medveđi luk, sremuš ili divlji luk je samonikla biljka za koju možemo reći da je neopravdano zapostavljena. U nekim knjigama o lekovitom bilju uopšte se ne nalazi ili se samo spominje uz beli luk.

Sremuš je apsolutni dar prirode, hrana, lek i začin, koji ima blagotvorno delovanje u regulaciji visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, gripa, prehlade i masnoće u krvi.

Medveđi luk može narasti od 20 do 40 cm, poseduje uspravnu i tanku lukovicu koja je bele ili žućkaste boje. U proleće iz lukovice izrastu najčešće dva duguljasta, eliptična tamnozelena lista koji su sjajni, a pri dnu se sužavaju u dugu peteljku. Stapka je uglasta, bez listova sa belim cvetovima, zvezdastog oblika. Seme sremuša je crne boje i najvećim delom ga raznose mravi. Cveta u maju i junu, a nastanjuje duboka i vlažna zemljišta bogata humusom, šume, obale reka i potoka.

  Surutka: Upoznajte se sa lekovitim svojstvima "tečnog blaga"

Lekovita svojstva divljeg luka

Čak i stari Rimljani su poznavali lekovitost medveđeg luka, te su mu davali prednost u odnosu na beli luk (Allium sativum L.). Medveđi luk kao glavnuaktivnu materiju sadrži vinilsulfid, a pored njega sadrži i vinilpolisulfid, kao i tragove merkapanta. Pored navedenih stvari, sadrži i vredne minerale, sluzi, šećere.

Brojne su koristi medveđeg luka pa se tako on primjenjuje kod povišenog pritiska, kod arterioskleroze, crevnog parazita Oxyuris vermicularisbolesti jetre, za čišćenje rana i kao lek za pluća. Jako delotvorna je tinktura od listova, kao i tinktura od lukovica medveđeg luka.

Ako volite sremuš saznajte kako ga možete gajiti u vašoj bašti - © Pixabay

Branje medveđeg luka

Prilikom berbe sremuša sakupljaju se listovi za pripremu salate, kao i lukovica koja je beličaste boje i koja se koristi kao pikantan začin. Za ishranu se koriste sveži nadzemni delovi medveđeg luka, a sakupljaju se pre cvetanja. Mlađi listovi koji se koriste kao salata sadrže dosta vitamina, a stariji su veoma ljuti.

Sakupljanje lukovica se obavlja pre sazrevanja semena, te se može čuvati na hladnom mestu nekoliko dana. Takođe se upotrebljavaju i nedozreli plodovi koji se pojavljuju leti.

Sremuš svoja najjača lekovita svojstva, čišćenje krvi, žuči i jetre od toksina, ispoljava u proleće. Kao lekoviti deo koristi se lukovica Bulbus Allii ursine, ali i cela biljka. Berba sveže biljke obavlja se u aprilu i maju, a lukovice se sakupljaju u leto ili u jesen. Veoma je bitno da se biljka ne osuši, jer tako postaje nedelotvorna. Nakon berbe, medveđi luk se može čuvati u frižideru 7 do 10 dana.

Kako koristiti sremuš u ishrani?

Sremuš je najbolje konzumirati kada je svež, te ga možete koristiti kao salatu.

Operite listove, iskidajte ih na sitnije komade, dodajte so, ulje i sirće. Ovo će biti odličan dodatak svakom obroku i pravo osveženje prolećne trpeze.

Humus od sremuša

Potrebno vam je:

  • 2 šolje kuvanih leblebija
  • 1 mala šolja sremuša
  • 3/4 šolje tahini paste (putera od susama)
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/2 šolje soka od limuna
  • kašičica kima u prahu
  • prstohvat soli

Leblebije usitnite u blenderu, pa onda dodajte ostale sastojke, po potrebi dodajte vodu dok ne dobijete homogenu smesu.

Izvor: agromedia.rs