Sastanak u Gradskoj kući kako bi se dobio uvid u probleme sa kojima se suočava niški turizam

sastanak

Gradonačelnica Sotirovski i resorni većnici odžali su danas sastanak sa ugostiteljima, hotelijerima i vlasnicima turističkih agencija.

Sastanak je organizovan kako bi se dobio što bolji uvod u probleme sa kojima se suočavaju oni koju posluju u najpogođenijem sektoru. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Javno komunalnih preduzeća, kao i predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Jedan od predloga hotelijera je da se smanji porez na imovinu jer im je poslovanje potpuno stalo ili da se uradi neka vrsta reprograma. Oni takođe predlažu da se boravišne takse vrate hotelima jer bi to bila značajna finansijska injekcija za njih. Podsetimo, nedavno je objavljeno da će gradski hotelijeri dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

Poslovanje turističkih agencija je takođe pogođeno i oni očekuju kako pomoć grada, tako i pomoć Vlade republike Srbije. Pomoć je, kako kažu, neophodna da bi zadržali svoje radnike i sačuvali poslovanje.

Turistički radnici protestovali su nedavno širom Srbije. Oni su od države zahtevali da se sektoru turizma pomogne, kako bi mogli da nastave sa poslovanjem.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata, turističkih organizacija i hotelijerima je poručeno na sastanku da će redovno biti obaveštavani o planu Vlade Republike Srbije i strategiji pružanja pomoći tom sektoru kao i potrebnim uslovima za apliciranje za program finansijske pomoći.

Global Digital Clinik