Hotelijeri će dobiti po 350 evra za ležaj i 150 evra za svaku sobu

Foto: www.royalriverhotel.com/

Gradski hotelijeri će dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

To je nova i prva sektorska mera za ublažavanje posledica koronavirusa koje je ta kriza ostavila na ugostiteljstvo, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kako je navedeno na ministrovom Instagram profilu, ukupni iznos pomoći hotelijerima iznosiće 1.247.171.000 dinara.

Ministar je, nakon sastanka sa predstavnicima gradskih hotelijera u Privrednoj komori Srbije, rekao da je jedini uslov za korišćenje te pomoći države da hotelijeri do kraja godine ne otpuste više od 10 odsto radnika.

Istakao je da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere kojim će biti precizirani kriterijumi za prijavu i pozvao ih da se tom pozivu odazovu.

Očekuje se, kaže Mali, da će novac hotelijeri dobiti krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra.

Mali je izrazio zadovoljstvo zato što je veliki broj naših građana ove godine odlučio da letnje odmore provede u Srbiji, zbog čega su smeštajni kapaciteti u banjama, planinama i selima puni, ali su zbog nedostatka stranih gostiju, dodaje on, gradski hoteli ostali prazni.

Zbog toga je, ističe, država odlučila da donese novi paket mera koji će direktno pomoći gradskim hotelijerima da ublaže negativne posledice krize.

Ministar je naveo da od oko 380 kategorisanih gradskih hotela u zemlji samo je 115 otvoreno, dok u Beogradu od 115 hotela samo 42 trenutno posluje.

U njima je, dodaje, popunjenost oko devet i po odsto.

Novim merama gradski hotelijeri će za jednokrevetnu sobu dobiti pomoć od 500 evra, a na primeru Hotela “Mona” u Beogradu, ministar Mali je objasnio da će taj hotel dobiti pomoć od 100.000 evra, s obzirom na to da ima 237 ležaja i 146 soba.

“Ovim novim merama pokazujemo da država ima novca, da je stabilna i jaka da smo spremno dočekali ovu krizu”, rekao je Mali.

Istakao je da su stabilne finansije u našoj državi rezultat teških reformi koje su sprovedene tokom 2014. godine.

Ministar je podsetio i na ranije mere države koje je donela u prethodnom periodu kao pomoć privredi za suzbijanje negativnih posledica krize izazvane koronavirusom.

Naveo je da su to isplata tri puna minimalca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, po 100 evra punoletnim građanima Srbije, i isplata 60 odsto minimalca za dva meseca, od kojih je minimalac za avgust već isplaćen.

Isplata 60 odsto minimalca za septembar, najavio je ministar, biće do 10. septembra.

“Ako uz to dodamo i kredite za likvidna sredstva i garantnu šemu, ukupna pomoć države privredi za suzbijanje posledica virusa korona je oko 5,8 ili 5,9 milijardi evra”, rekao je Mali.

Navodi i da je država izdvojila i 2,6 milijardi dinara za poljoprivrednu proizvodnju, kao i jednokratnu pomoć od 4.000 dinara za penzionere i da je povećala plate svim zdravstvenim radnicima u zemlji za 10 odsto.

Zbog svih tih mera, dodaje, Srbija je prvu polovinu ove godine završila sa stopom privrednog rasta koji je jedan od najboljih u Evropi i nema “crne scenarije” po pitanju nezaposlenosti koje imaju druge, razvijenije zemlje od naše.

Mali je apelovao na građane da pri svakoj kupovini traže fiskalni račun, jer je primećeno izbegavanje izdavanja računa i plaćanja poreza, te podsetio da plaćanjem poreza država i izdvaja pomoć za privredu, gradi puteve, bolnice, škole…

Najavio je i da će poreska uprava biti aktivnija na terenu kako bi se suzbila siva ekonomija.

IZVOR: TANJUG

Global Digital Clinik