Ljajić: Eventualna pomoć turističkim agencijama tek na kraju sezone

ljajić
Rasim Ljajić. Foto: srbija.gov.rs

Rasim Ljajić izjavio je da država želi da dodatno pomogne turističkim agencijama, ali da do eventualne pomoći može doći tek na kraju turističke sezone.

Sektor turizma trpi posledice zbog pandemije korona virusa, turističke agencije su ove godine poslovale u manjem obimu, jer su brojna putovanja otkazana. Prema rečima ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, do eventualne pomoći može doći tek kada se sezona završi. “Svesni smo gubitaka koje su neke agencije pretrpele, želimo da pomognemo ali moramo da sačekamo završetak turističke sezone, da podvučemo crtu”, poručio je Ljajić.

Turistički radnici protestovali su tokom jučerašnjeg dana, u gradovima u Srbiji, uključujući i Niš. Oni su od države zahtevali da se sektoru turizma pomogne, kako bi mogli da nastave sa poslovanjem.

Ljajić je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da do toga može doći tek kada se razmotri kakve su realne mogućnosti države i kako su agencije poslovale jer je ipak bilo nekih aktivnosti, mnogo većih nego što se na početku pandemije očekivalo.

On je istakao da to ministarstvo ne želi da stvara lažna i prevelika očekivanja, i naglasio da je i do sada u datim okolnostima bilo puno pomoći za ceo turistički sektor, posebno zahvaljujući uredbi o zamenskim putovanjima.

Podsetimo, nedavno je doneta prva sektorska mera za ublažavanje posledica korona virusa koje je ta kriza ostavila na ugostiteljstvo. Ukupni iznos pomoći hotelijerima iznosiće 1.247.171.000 dinara.

Hotelijeri će dobiti po 350 evra za ležaj i 150 evra za svaku sobu

Global Digital Clinik