Nova gradska vlast: Ko donosi odluke u Nišu?

sednica

Prošle nedelje konsituisana je Skupština grada, i izabrani su članovi gradskog veća. Ko je nova gradska vlast i ko će ubuduće donositi odluke u našem gradu?

Skupština grada Niša konstituisana je prošlog četvrtka. Na mesto njenog predsednika postavljen je Boban Džunić, njegov zamenik je Igor Novaković.

Boban Džunić, predsednik Skupštine

Rođen je 1968, u Nišu. Po profesiji advokat. Bio je član i funkcioner Srpske radikalne stranke, a jedan je od osnivača Srpske napredne stranke u Nišu.

2012. je izabran za predsednika GO Palilula, a četiri godine kasnije imenovan je za direktora niške Elektrodistribucije. Sa te funkcije smenjen je u maju 2017.

7. juna 2017. uhapšen je zbog sumnje da je proneverio tri miliona dinara preko projekta Evropske unije, dok je bio predsednik opštine Palilula. Optužnica je nekoliko puta vraćana i dopunjivana, te još uvek nije potvrđena od strane Suda.

Igor Novaković, zamenik predsednika Skupštine

Rođen 1970, u Nišu. Diplomirao na Elektronskom fakultetu. Drugi put doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Sin je bivšeg direktora niške fabrike tekstila NITEX, Mileta Novakovića.

Tokom svoje političke karijere menjao je nekoliko pozicija. Obavljao je funkciju predsednika Skupštine opštine Palilula, zatim pomoćnik gradonačelnika. Sa obe funkcije podneo je ostavku.  Bio je i direktor ED Jugoistok Niš, ali je sa te funkcije smenjen zbog propusta u rukovođenju.

2015. je uhapšen je sa još pet osoba, zbog sumnje da je bio umešan u manipulacije novcem u preduzeću “Jugoistok”. Pored toga, Novaković je bio osumnjičen i za zloupotrebu popravke službenog automobila, kada je jednom servisu platio 8.000 evra za popravku. Istraga je pokazala da su i telefoni, vrednosti 50.000 evra, koji su bili namenjeni službenicima Jugoistoka, završili u prodavnicama. Član je Socijalističke partije Srbije.

Ružica Đorđević, sekretar Skupštine

Rođena 1962, u Vranju. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Nišu, gde je i diplomirala na Pravnom fakultetu. Tokom svoje političke karijere promenila je nekoliko partija. Bila je načelnica gradske Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu. Zatim, šef Odseka za primarnu zdravstvenu zaštitu u Gradskoj upravi, a onda pomoćnik načelnika za zdravstvenu zaštitu.

2014. imenovana je za Zaštitnika prava pacijenata Grada Niša, a dve godine kasnije postavljena je na funkciju sekretara Skupštine Grada. Na prošlonedeljnoj sednici ponovo je postavljena na istu funkciju. Član je Srpske napredne stranke.

Milena Kostić, zamenik sekretara Skupštine

Rođena 1977, u Nišu. Nakon gimnazije, diplomirala je na Pravnom fakultetu. Od 2006. godine službenik je Gradske uprave, gde je bila saradnik u Upravi za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu. Potom je bila viši saradnik u Službi za poslove Skupštine Grada. Od 2012. godine radila je na poslovima pomoćnika načelnika u Službi za poslove Gradonačelnika.

Od 2016. obavljala je dužnost zamenika sekretara Skupštine Grada Niša, na prošlonedeljnoj sednici ponovo je izabrana za sekretara.

Gradska vlast: Ko su članovi veća?

Gradsko veće pored gradonačelnice Dragane Sotirovski i njene zamenice Dušice Davidović, činiće i:

  • Slobodan Ranđelović,
  • Sonja Milojković,
  • Adriana Anastasov,
  • Nenad Stanković,
  • Marija Ranđelović,
  • Predrag Stojanović,
  • Vladislav Marijanović,
  • Miroslav Đokić i
  • Branislav Kačar.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica

Rođena je 1973, u Aleksincu, gde je završila Muzičku školu i Pedagošku akademiju. Diplomirala je na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije turizmologije završila je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Bavila se novinarstvom 25 godina, tokom kojih je osvajala mnoge nagrade za seriju priloga o korupciji, kao i Nagradu za novinarsku hrabrost. Ipak, 2017. godine počinje da se bavi politikom, kada postaje načelnica Nišavskog upravnog okruga.

Na sednici Skupštine Grada, 21. avgusta 2020. postavljena je na funkciju gradonačelnice Niša. Član je Srpske napredne stranke.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice

Rođena 1961, u Sokobanji. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Nišu, a diplomirala na Defektološkom fakultetu u Beogradu.

Bila je zaposlena u Domu zdravlja u Nišu, a poznata je po tome što je vodila zdravstvene radnike u proteste ispred Vlade Srbije.

U Demokratskoj stranci bila je u periodu 1998-2012. Bila je predsednica Mesnog odbora, članica Opštinskog odbora, a od 2000. odbornica u Skupštini grada Niša. Član gradskog veća bila je od 2008. do 2012.

Od 2012. godine je predsednica Komisije za praćenje i primenu etičkog kodeksa Skupštine grada Niša.

U aprilu 2012. godine napustila je Demokratsku stranku i formirala „Koaliciju za Niš“, ali je zadržala odbornički mandat. Tri godine kasnije prešla je u Samostalni DSS.
Na sednici Skupštine Dragana Sotirovski imenovala ju je za svoju zamenicu. Član je Srpske napredne stranke.

Branislav Kačar, član Veća

Rođen je 1990, u Zenici (BiH). Osnovnu i srednju mašinsko-tehničku školu završio je u Nišu. Diplomirao na fakultetu Zaštite na radu. Jedini je koji je ostao iz prethodnog Veća, koji je formirao Darko Bulatović.

2013. zaposlio se u JKP “Naissus”, a dve godine kasnije prešao je u “Jugoistok”. Bio je potpredsednik Radničkog 2015. i 2016. godine. Marta 2016. je izabran za delegata Skupštine Fudbalskog saveza Srbije, tada je postao i član Gradskog veća.

Kačar je uhapšen 2017. godine, zbog sumnje da je umešan u korupciju. Bio je osumnjičen da je namestio tender za angažovanje zaposlenih u gradskoj upravi, kao i da je umešan u malverzacije u vezi sa isplatom novca iz budžeta. 2019. godine pravosnažno je oslobođen optužbi. Član je Srpske napredne stranke.

Nenad Stanković, član Veća

Rođen 1979, u Nišu. Diplomirao je na Visokoj školi strukovnih studija za menadžement. Javnosti poznat kao niški političar koji je promenio najviše partija.

2014. godine protiv njega podneta krivična prijava za organizovani kriminal, zbog nepravilnosti u tenderskoj proceduri. Dve godine kasnije javno je opomenut od strane Agencije za borbu protiv korupcije jer nije prijavio kupovinu novog automobila, kao ni platu koju je primao kao pomoćnik predsednika Opštine Svrljig, niti kao zamenik predsednika Skupštine grada Niša.

Jula 2018. je sa pozicije zamenika direktora Direkcije za javni prevoz, prebačen na funkciju portparola istog preduzeća. Član je Srpske napredne stranke.

Ostali članovi Veća

Gradsko veće čine i Adriana Anastasov, dosadašnja predsednica Skupštine opštine Palilula, Sonja Milojković, koja je bila rukovodilac Sektora iz oblasti statistike i gradskih robnih rezervi. Marija Ranđelović, direktorka Narodnog univerziteta u Nišu, takođe je novi član veća.

Pored njih, većnici su i Miroslav Đokić, koji dolazi iz Niške banje, sa mesta opštinskog većnika, Slobodan Ranđelović, dosadašnji pomoćnik direktora Studentskog centra Niš. U Veću će biti i diplomirani ekonomista Predrag Stojanović, kao i doktor ekonomskih nauka, Vladislav Marjanović.

Sotirovski zvanično stupila na funkciju gradonačelnice

 

Global Digital Clinik