Ruski praznik u Nišu: Maslenica, čaj i palačinke

Maslenice
Maslenice; Foto: Sputnik Srbija

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika “Naissus” i Društvo penzionisanih podoficira Niš organizuju svečanost povodom praznika Maslenica i poklada, koja će biti održana u sali Doma Vojske u nedelju, 18. februara sa početkom od 12 sati.

“Planiran je bogat kulturno umetnički program a nakon toga i koktel za sve prisutne, uz mogućnost degustiranja originalnog ruskog čaja i palačinki”, najavljuju organizatori.

Svečanost se održava uz pokroviteljstvo Grada Niša, a ulaz će biti besplatan.

Slavi se i jedu palačinke

Maslenice su drevni slovenski praznik kojim se ispraća zima i dočekuje proleće. To je jedan od omiljenih narodnih praznika, koji protiče u znaku sveopšteg narodnog veselja, masovnih šetnji i festivala.

Glavni simbol Maslenice su palačinke, koje se peku svaki dan tokom trajanja praznika. One simbolizuju sunce i dolazak proleća.

Po tradiciji, prva palačinka pravi se za pokoj duše svih umrlih i nosi se na groblje ili se daje siromašnima.

Maslenica traje cele nedelje, a počinje sedam dana uoči Velikog posta. Svaki dan Maslenice ima svoj naziv i svrhu. Ponedeljak je „dan susreta“, utorak je „dan razigravanja“, sreda je „dan gurmana“, četvrtak — „razbibrige i lumpovanja“, petak — „taštine večeri“, subota — „zaovinog posela“, a nedelja je „dan praštanja“.

U staroj Rusiji sedenje kod kuće tokom dana praznika smatralo se lošim znakom. U kuću se ulazilo tek da se malo zgreju, a ostatak vremena se provodio na sajmovima, festivalima, slavljima, klizanju i sankanju.

U tradiciji Maslenice posebno mesto zauzima duhovnost čoveka — pred početak Velikog posta trebalo bi se „očistiti“ od rđavih misli, pomiriti se sa neprijateljima, pokajati se za loše misli i loša dela, tražiti oprost i oprostiti, i sve loše ostaviti u prošlosti.

Praznik se dočekuje i slavi „čistih“ misli, u radosti i veselju.

Global Digital Clinik